IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписахме меморандум с Фьост Алпине, компанията продължава да избира

От икономическото министерство обещаха на компанията да обновят 400 км ж.п. линии

13:32 | 08.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подписахме меморандум с Фьост Алпине, компанията продължава да избира

В Министерски съвет (МС) днес официално беше подписан меморандум за разбирателство между Българската държава в лицето на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и австрийския металургичен гигант Фьост Алпине, представен от неговия финансов директор и член на Борда на директорите Алфред Дюзиг.

След подписването Димитров посочи, че евентуалното реализиране на инвестицията в България може да окаже влияние върху икономическото развитие на страната ни за години напред. Беше уточнено, че меморандумът не гарантира, че инвестицията на компанията в размер на около 5 млрд. евро ще бъде у нас.

Групата ще направи избора си до края на годината между България, Румъния, Турция и Украйна.

Дюзиг посочи, че междувременно от фирмата искат да са максимално наясно с условията за инвестиции във всяка от четирите изброени страни. Бъдещият металургичен комбинат ще бъде най-голямата инвестиция в историята на Фьост Алпине и ще произвежда годишно 5,5 млн. тона стомана, спазвайки според компанията най-високите екологични стандарти.

Ако България бъде предпочетена от Фьост Алпине, държавата се ангажира да улесни инвестицията чрез изграждане на съответната инфраструктура, а именно да се изградят 45 км нови пътища, да се ремонтират 50 км пътища и 400 км ж.п. линии, а също да се модернизират терминалите в Русе и Бургас, обясни Петър Димитров.

От Фьост Алпине посочиха във връзка с журналистически въпрос, че са избрали като място за инвестицията си Черноморския регион, тъй като голяма част от техните клиенти са в този регион, а също така тук ще имат достъп до пристанища, което ще прави доставките по-бързи и по-евтини.

От ръководството на компанията заявиха, че всяка една от четирите страни кандидати за инвестициите имат както предимства, така и недостатъци, така че „окончателното решение ще бъде трудно“. Като недостатък за инвестицията в България беше посочена недостатъчната квалифицирана работна ръка в областта на металургията, тъй като при евентуалното построяване на комбината у нас ще са необходими 4500 работници. Този въпрос обаче може да бъде решен чрез обучение на персонала, каза Алфред Дюзиг.

По предварителна информация индустриалната зона, която би формирала бъдещата инвестиция, ще бъде разположена в област Бургас и ще бъде най-голямата от досега съществуващите у нас с размери над 500 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още