IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 септември

07:49 | 08.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 септември

Цяла Европа ни поставя под финансова карантина

в. Сега

Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България. Финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Парите от ЕИП трябваше да минат през Централното звено за финансиране и договаряне, което е на подчинение на финансовия министър Пламен Орешарски.

Сагата на кабелните оператори и Би Ти Ви приключи

в. Дневник

Собствениците на кабелни мрежи от Югозападна България, които спряха сигнала на Би Ти Ви на 1 септември за четири дни заради финансовите условия на телевизията, пуснаха програмата й още в четвъртък вечерта.

"Включихме го веднага след като уточнихме и последните подробности по договора", каза Петър Колев от "Телеком груп" в Благоевград и допълни, че решението им не е взето под натиск. "Искахме абонатите ни да приемат Би Ти Ви", каза той. Съдружникът му Слави Въсенски обаче смята договора за компромисен. Двете страни са се договорили за срок от 3 години, в който кабелните мрежи ще излъчват Би Ти Ви в пакет с канала Джи Ти Ви.

Данъчните констатираха нова мода за укриване на ДДС

в. Дневник

Некоректни предприемачи са започнали да укриват продажбите си и да отчитат огромни материални запаси, съобщиха от НАП. Измамата се крие в това, че реално фирмите продават своите стоки, но ги посочват като залежали, а за тях няма начислен данък добавена стойност.

Това е дало и повод на Националната агенция за приходите да започне масови проверки сред такива дружества. Практиката е забелязана във втората година от членството на България в Европейския съюз, когато митническото обслужване на вноса значително се облекчи по отношение на стоките, идващи от други страни членки, обясниха данъчните. Те вече се третират като вътрешнообщностно придобиване и е по-лесно да се декларират неверни количества, когато става въпрос за доставка от чужбина. Това обаче не са типичните ДДС въртележки, с които бе свързано основното опасение на данъчните, преди България да се присъедини към ЕС.

Фермери отново тръгват на протести

в. Новинар

Стопаните от цялата страна ще подновят протестите си от следващата седмица, като ще блокират основни пътища, докато не им бъдат изпълнени исканията. Това съобщи вчера председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. Той заяви, че договорката на правителството ни с Брюксел от миналата седмица на стопаните да бъдат отпуснати по 10 000 евро не удовлетворява исканията им.

С 25 % спаднаха цените на нощувките в Слънчев бряг

в. Дневник

Средно с 25% са намалели цените на нощувките в курорта Слънчев бряг, обяви председателят на управителния съвет на СНЦ "Съюз на собствениците" Елена Иванова.

Двойна стая в тризвезден хотел започва от 60 лева за нощувка и закуска и стига до 140 лева за обслужване ол инклузив. Същата стая в четиризвезден хотел струва от 100 лева за нощувка и закуска до 180 лева за пълно обслужване.

Септември се очертава като изключително силен месец за туризма в Слънчев бряг, каза още Елена Иванова. Причината за това е предпочитанието на немските туристи да почиват в началото и в края на сезона. Част от хотелите в курорта са резервирани от туроператорите на германския пазар до края на септември.

 Пускат чартъри Истанбул-Пловдив

в. Стандарт

В най-скоро време ще заработи линията за чартърни полети между Истанбул и Пловдив. Това обявиха кметовете на двата града Кадир Топбаш и Славчо Атанасов по време на няколкочасовата визита на истанбулския градоначалник под тепетата.

Той пристигна в Пловдив за откриването на реставрираната Джумая джамия. Още при посрещането му на летище Крумово обаче двамата кметове се разбрали за полетите. Те ще се изпълняват на пловдивското летище и ще скъсяват пътя между двата града с около пет часа и половина.

Заложните къщи спират да дават заеми срещу ипотека

в. Сега

Заложните къщи остават на мек режим. Те и за напред няма нито да се лицензират, нито дори да се регистрират. Единственото ограничение в работата им ще е, че вече няма да могат да отпускат заеми срещу ипотека на имот. Това съобщиха за "Сега" от финансовото министерство, което готви наредба за дейността на обектите.
Счита се, че основните рискове около дейността на заложните къщи са свързани именно с измамите с имоти и приемането на крадени вещи. За да се предотврати опасността човек да загуби жилището си срещу заем от 20 000 лв. например, подобни сделки, извършвани от къщите, вече се забраняват. Обектите няма да могат да придобиват собственост на жилище срещу предоставянето на кредит. Ще им е забранено и да сключват договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още