IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват по-голямо забавяне на растежа в България отколкото в Източна Европа

Инфлацията в Източна Европа е достигнала своя пик, смятат от Райфайзен Кепитъл Мениджмънт

14:00 | 06.09.08 г.
Очакват по-голямо забавяне на растежа в България отколкото в Източна Европа

Растежът на икономиките в Източна Европа ще се забави в следващите 6-12 месеца заради забавяне на растежа и дори навлизане в рецесия на Западна Европа и съпровождащото го по-малко търсене, което ще рефлектира върху експорта на развиващите се икономики от източната страна на стария континент.

Това заяви във Виена Мартин Маринов, фонд мениджър “Глобални пазари с фиксирана доходност” в Райфайзен Кепитъл Мениджмънт (РКМ).

“България ще пострада в най-голяма степен заради големия търговски дефицит и отслабването на преките чуждестранни инвестиции”, добави още той.

“Разбира се, процесът на конвергенция към ЕС ще продължи, поради което дългосрочната перспектива пред източноевропейските икономики е позитивна”, каза от своя страна Роберт Зенц, главен директор “Инвестиции” към Райфайзен Кепитъл Мениджмънт.

Европейската Централна Банка ще понижи лихвите през 2009 г., тъй като фокусът се измества от високата инфлация към забавяне на растежа и дори свиване на икономическата активност, заяви още Зенц.

За Еврозоната Райфайзен Кепитъл Мениджмънт прогнозира през 2008 г. продължаващо забавяне и растеж от около 1,5%, който е под потенциала.

Инфлацията в Източна Европа е достигнала своя пик, смятат от Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, поради добрата реколта тази година, забавянето на тепма на нарастване на работните заплати и значителното понижение на цената на петрола.

Очакванията на РКМ са американската валута да продължи да се обезценява, като краят на финансовата криза не може да се очаква преди 2009 г.

Райфайзен Кепитъл Мениджмънт управлява активи от 36 млрд. евро като 10 от 19-те австрийски пенсионни фонда са клиенти на РКМ.

В България РКМ присъства чрез Райфайзенбанк (България) като понастоящем предлага 14 фонда с най-различен инвестиционен фокус.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още