IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преговарят с ЕК за държавна помощ до 10 000 евро на фермерско стопанство

Фонд „Земеделие” днес подписва със земеделски стопани първите 194 договора по Програмата за развитие на селските райони, по мярката „Модернизиране на земеделски стопанства”

17:05 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преговарят с ЕК за държавна помощ до 10 000 евро на фермерско стопанство

Държавата, в лицето на Министерството на земеделието, е започнала тази седмица разговори с Европейската комисия за разрешение (нотифициране) за отпускане на държавна помощ от българския бюджет за подпомагане на фермерските стопанства, като предложението е на една ферма (стопанство) да бъдат отпускани до 10 000 евро на година, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Атанас Кънчев.

Общата сума на държавната помощ още не е уточнена и не се знае дали ще бъде повече или по-малко от предварително обявените от Земеделското министерство 60 млн. лв. (т.е. по 20 ст./л качествено мляко), за изплащането на които фермерите настояват. В процес на изработване са и критериите, на които трябва да отговарят фермите, за да получат помощ от бюджета.

Беше подчертано обаче, че въпросните субсидии няма да са с инвестиционна цел, а за да компенсират част от разходите, направени вече от фермерите, произвеждащи мляко първа и втора категория. Макар че по принцип има такава възможност, досега ЕК не е разрешавала отпускането на подобна помощ на страна от ЕС. В същото време, както е известно, по регламент субсидиите за фермерите от старите страни-членки на ЕС са по-високи от тези за новоприсъединителите се, като се предвижда постепенно за няколко години да бъдат изравнени.

Фонд „Земеделие” днес подписва със земеделски стопани първите 194 договора по Програмата за развитие на селските райони, като подписваните договори са по мярката „Модернизиране на земеделски стопанства”. Проектите, които ще се финансират по тази мярка, са за закупуване на модерна техника. Общата сума на одобрените проекти (само един от подадените е отхвърлен) е за 140 млн. лв., като субсидията по тях е 71,5 млн. лв.

Първите два договора, които бяха подписани в присъствието на журналисти, бяха за закупуване на: централен млекоробот (доилен апарат) за ферма на стойност 52 000 лв., като субсидията е в размер на 28,6 млн. лв., техника за кравеферма с 60 крави на стойност 429 хил. лв., като субсидията е в размер на 261 хил. лв.

От 1 септември пък започна приемът на заявления за отпускане на средства (при изпълнението на съответните критерии) по още 4 мерки по Програмата за развитие на селските райони, в т.ч. „Създаване на организации на производители”. По тази мярка в рамките на 4 години е възможно да бъдат отпуснати на една организация общо до 250 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още