IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 септември

След животновъдите и зеленчукопроизводителите се готвят за протести за по-добра държавна политика към бранша

08:24 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 септември

И градинарите плашат с протести
в. Дневник

След животновъдите и зеленчукопроизводителите се готвят за протести за по-добра държавна политика към бранша. Според тях сривът на изкупните цени на продукцията им е катастрофален, а вносът на турски и македонски домати залива пазарите, където упорито се представят за български. Все повече производители напускат сектора, защото при това, което им предлагат търговците за домати например, от декар се изкарват средно по едва 150 лв. На крайния потребител стоката излиза поне пет пъти по-скъпо.

Нашите шофьори в Германия ще плащат за екостикери
в. Новинар

Българските ТИР-ове, автобуси и леки коли, които пътуват през Германия, ще трябва задължително да имат на предното си стъкло екостикер, ако преминават през индустриалните зони в страната. Това съобщиха вчера от фирма „Технотест”, която внася етикетите за България. Така всички автомобили, които пътуват през зони, където въздухът е силно замърсен поради близост на заводи, например ще плащат екотакса по 30 лв. без ДДС.

Обявяват Суходолска република
в. Стандарт

Евроюристи, предимно от Франция, ще ни съветват как да се отцепим от столичната община и да създадем Суходолска република. Това заяви председателят на гражданското сдружение, което се бори против сметището в Суходол Венцислав Божилов.

Идеята на бунтовниците от столичния квартал е да създадат отделна административна структура. Общината иска да отвори най-старата първа клетка на депото, а това е незаконно и ще отрови още повече хората, допълни Божилов. Според него в екодоклада за отварянето на клетката има конфликт на интереси. Експертката изготвила оценката за въздействие на околната среда е проектант и на самата клетка.

Управляващите ще обсъждат днес разпределението на излишъка
в. Дневник

В спор как да бъдат разпеделени близо два милиарда лева от бюджетния излишък ще влязат партиите от мнозинството днес. Темата ще е основна в дневния ред на заседанието на управляващата коалиция. Сред останалите дискусионни въпроси е и проектобюджета за следващата година.

Социалисите вече обявиха приоритетните според тях области, където трябва да се насочат средствата от излишъка като акцентираха на т. нар. социален вектор и пенсионерите. Коалиционните им партньори от НДСВ и ДПС, които вече реагираха критично на някои виждания на левите, до вчера вечерта все още ковяха стратегии за дискусията и отказаха да разкрият на какви отстъпки са готови и какво ще искат в замяна. В късния следобед още се чакаха и мненията на лидерите на двете формации Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Компютрите на данъчните отново подлудиха фирмите
в. Сега

Сериозни проблеми със сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) блокираха вчера подаването на Интрастат декларации. Това изнерви счетоводителите на хиляди фирми, които всеки месец до 10-о число са длъжни да се отчитат пред данъчните за търговията си със страни-членки на ЕС. Това е поредният срив на компютърната система на данъчните.

Тези документи се подават само чрез интернет. От 18 август бе внедрена нова информационна система за Интрастат и през септември на практика е прощъпалникът й. Още преди няколко дни обаче фирмите разбират, че не могат да ползват системата. "От 2 дни се опитваме да влезем в нея, но не успяваме", заяви Румен Обрешков от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още