IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП поема функциите на Агенцията за държавни вземания

След приемането на законопроекта НАП ще се занимава и със събирането на всички публични вземания

15:18 | 04.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
НАП поема функциите на Агенцията за държавни вземания

Към Националната агенция по приходите (НАП) да се прехвърлят отговорностите на Агенцията за държавни вземания, е едно от основните предложения за изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), приети на днешното заседание на правителството.

Така, след приемането на законопроекта, НАП ще се занимава и със събирането на всички публични вземания, както и със съхранението и продажбата на конфискувани или отнети в полза на държавата вещи.

НАП вече ще представлява държавата в производствата по несъстоятелност и ще събира частни държавни вземания. Съвсем нов момент в работата на НАП ще бъде събирането на задължения, свързани с неправомерно усвоени средства от еврофондовете.

Предложените изменения в ДОПК предвиждат още да се разшири обхватът на публичните вземания, като за „публични” се смятат и вземанията на изпълнителните агенции по предприсъединителните финансови инструменти и управляващите органи на оперативните програми, които възникват въз основа на нормативен акт. Досега тези вземания се регламентираха със Закона за държавния бюджет.

Освен това обжалването на административни актове на служители на Агенцията за държавни вземания вече ще може да се извършва не само в София, а и пред директора на съответната териториална единица на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още