IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемат консултанти за подготовка на инвестиционен проект с Фьост Алпине

В понеделник предстои подписването на меморандум за разбирателство между България и Фьост Алпине

12:24 | 04.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Наемат консултанти за подготовка на инвестиционен проект с Фьост Алпине

Правителството реши на днешното си заседание да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на икономиката и енергетиката до 300 хил. лв., с които ще бъдат наети международни юристи за консултанти по подготовката и провеждането на преговори за изготвянето от българска страна на инвестиционно споразумение между България и австрийския металургичен гигант Фьост Алпине.

В понеделник предстои подписването на меморандум за разбирателство между България и Фьост Алпине. Компанията още преди месеци обяви, че проучва възможността за строеж на голям металургичен комбинат в четири държави – България, Румъния, Турция и Украйна. Проучването вече е към края си и остава да се уточнят евентуалните инвестиционни параметри в различните държави.

Австрийската фирма вече има изготвен предварителен вариант на инвестиционно споразумение. Наемането от българска страна на международни консултанти се налага заради голямата техническа сложност на проекта. Тяхната дейност ще бъде насочена към воденето на преговори, съгласуване на отделните клаузи и подписване на инвестиционното споразумение, в което да бъдат защитени напълно интересите на България.

По всяка вероятност изборът ще стане чрез конкурс. Консултантите ще участват във воденето на преговори и съгласуване на отделните клаузи, за да бъдат достатъчно защитени интересите на страната ни.

Окончателният избор на Фьост Алпине в коя страна от региона ще бъде разположен металургичният й комбинат на стойност около 5 млрд. евро ще стане ясен до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още