IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма и ЦКБ се завръщат в списъка за къси продажби и маржин покупки

В края на миналата седмица книжата на двете дружества бяха извадени от списъка, поради по-слаба от изискваната активност с акциите им

17:24 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Софарма и ЦКБ се завръщат в списъка за къси продажби и маржин покупки

Софарма и ЦКБ се завръщат в списъка на дружествата, с чиито акции могат да се сключват къси продажби и маржин покупки, показва бюлетинът на БФБ-София.

В края на миналата седмица книжата на двете дружества бяха извадени от списъка, поради по-слаба от изискваната активност с акциите им.

Към момента списъка съдържа шест компании, като освен двете посочени в него са още Еврохолд България, ПИБ, Монбат и Химимпорт.

От 14 август, влизязоха в сила измененията в Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти. Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири - с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии; минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя; среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30 и произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар да е не по-малко от 20 млн. лв.

Посредниците все още не са готови да предложат на клиентите си маржин покупки и къси продажби, показа проучване на Investor.bg.

На 14 август се сключиха къса продажба и маржин покупки, но маржин покупките бяха променени на обикновени покупки. Така до момента налице е само 1 къса продажба.

Свързани компании:

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още