IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП проверява 14 плевенчани с луксозни имоти и коли

Акцията е на национално ниво и резултатите от нея ще станат ясни в края на годината

15:45 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
НАП проверява 14 плевенчани с луксозни имоти и коли

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Плевен започна проверки на 14 плевенчани, които притежават луксозни имоти, съобщи Йовита Куманова, главен експерт в дирекцията, цитирана от БТА.

Акцията е на национално ниво и резултатите от нея ще станат ясни в края на годината, уточни тя. 50 хил. собственици на скъпи имоти или автомобили от цялата страна, които са ги придобили в последните 3 години, ще преминат през данъчна проверка.

В Плевен се ревизират 14 физически лица, закупили скъпи имоти и автомобили. Проверките започват с тези, които са станали собственици на по няколко луксозни апартамента и коли: за жилища - над 100 хил. евро, и за автомобили - над 80 хил. евро.

За тази година като приоритет е заложено извършване на ревизии на физически лица, посочи Куманова. В Плевен ще бъдат извършени минимум 69 ревизии, което представлява 10 на сто от оптималния брой ревизионни актове.

Направена е автоматизирана селекция на национално ниво, която идентифицира лицата, придобили имущество с най-висока стойност. Целта е да се установят източниците на пари за придобивките им. Който не може да докаже откъде са те, не ги е декларирал или се появят съмнения за укрити доходи, задължително ще бъде подложен да данъчна ревизия. При нея ще бъдат проверени всички сделки и доходи за пет години назад, включително и банкови сметки у нас и в чужбина, поясни главният експерт.

За целта дирекцията в Плевен е получила информация от КАТ за закупени/внесени и регистрирани нови МПС за марките Мерцедес, Ауди, BMW, VW и Тойота, от Община Плевен - за разрешителни за строеж, декларирани придобити обекти или обособени части от тях за календарните 2006/2007 г., нотариални актове за ограничени вещни права с данъчна оценка над 30 000 лв., където задължително се декларират новопридобити имоти, от службите по вписванията и други източници.

При извършване на селекцията след анализ на наличните данни за голяма част от определените лица е установено несъответствие между притежаваното имущество и наличната информация в дирекцията за декларираните доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още