IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономически растеж от около 6% ще бъде заложен в бюджет 2009

От финансовото министерство предвиждат дефицитът по текущата сметка да бъде задържан на тазгодишното ниво от 20-22% от БВП

15:09 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически растеж от около 6% ще бъде заложен в бюджет 2009

“Растежът на брутния вътрешен продукт за 2009 г., който ще бъде заложен в бюджета за следващата година, ще бъде около 6%, което е висок икономически ръст на фона на забяването в Европейския съюз като цяло”, каза министърът на финансите Пламен Орешарски в началото на днешната среща между основните работодателски организации в страната и представители на ръководството на БСП, сред които са и министрите Петър Димитров, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев.

Срещата е посветена на обсъждането на макрорамката на бюджет 2009 г. и основните направления, за които ще бъде изхарчен бюджетният излишък за тази година.

Орешарски посочи, че основната задача на бюджета за следващата година е запазване на фискалната стабилност и инфлация малко по-ниска от сегашната. Предвижда се дефицитът по текущата сметка да бъде задържан на тазгодишното ниво от 20-22% от БВП.

Размерът на преките чуждестранни инвестиции също се предвижда да бъде около този през настоящата година. През 2009 г. няма да има сериозни изменения в данъчната система на страната, заяви Орешарски.

Той посочи, че в проектобюджета, изготвен основно от финансовото министерство, не се предвиждат диференцирани ставки за някои стоки, каквито искания имаше наскоро от различни сектори.

Орешарски потвърди, че в бюджета ще бъде включено вече обявеното преструктуриране на осигурителните вноски в съотношение 8/10/12, като делът на държавата ще е 12%.

Що се отнася до разходната част на бюджета за 2009 г., отново приоритет, по думите на Орешарски, ще бъдат образованието, здравеопазването и подпомагането на социално слабите. Размерът на публичните инвестиции се предвижда да бъде 7% от БВП, докато през 2005 той е бил 5%. Публичните инвестиции ще бъдат изразходвани главно за подобряване на инфраструктурата, което пък цели и подобряването на инвестиционния климат в страната като цяло.

С новия бюджет се предвижда и въвеждане на единни разходни стандарти за общинската администрация в страната. Стремежът ще бъде и по-активно усвояване на средства от европейските фондове, каза още Орешарски. Проектобюджет 2009 би трябвало да бъде готов до месец октомври. Неговите параметри ще бъдат обсъждани и на предстоящия в петък политически съвет на тройната коалиция, в който участват Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още