IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 септември

08:01 | 02.09.08 г.
Преглед на печата за 2 септември

Кабинетът раздава половината излишък на бедни и пенсионери
в. Сега

Правителството смята да похарчи около 50% от гигантския бюджетен излишък за социални цели. Това стана ясно от изявление на социалния министър Емилия Масларова вчера. Излишъкът вече набъбна до 4.2 млрд. лв., а до края на годината се очаква да стигне рекордните 6 млрд. лв.
През октомври 840 000 бедни българи и пенсионери ще получат еднократна помощ "инфлация". Точният размер на добавката ще бъде определен от лидерите на тройната коалиция, но със сигурност ще е между 90 и 110 лв.

Спорът между Би Ти Ви и кабелни оператори

в. Дневник

Жителите на Благоевград, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Кресна, Разлог осъмнаха без сигнала на Би Ти Ви в понеделник. Така се изпълни заканата на кабелните оператори от Югозападна България, че ще спрат да излъчват ефирната телевизия от началото на септември, ако тя настоява да й плащат такса за разпространението по кабел. В навечерието на подновяването на договорите си националната телевизия поискала такса от 2.32 лева без ДДС на абонат на месец, казаха собственици на кабелни мрежи. Срещата на 7 август не сближи позициите на двете страни.

Турция въведе такса за българските автомобили
в. Сега

От вчера при преминаване с кола през турска територия от всички български превозвачи се събира такса от 22 евроцента за километър. Тази такса важи за всички - леки коли, камиони и автобуси.
Мярката бе обявена през август, месец след като България денонсира стара спогодба от 70-те години с Турция, според която превозвачите от южната ни съседка бяха облагодетелствани - те не плащаха пълната стойност на всички такси за преминаване през българска територия, а само пътна такса. От юли обаче по настояване на българските превозвачи България въведе 68 евро такса за всеки камион.

Автобусите возят празни това лято
в. Новинар

Този летен сезон е най-слабият за автобусните превозвачи от десет години насам, заяви вчера председателят на Асоциацията на автобустните превози Ивайло Константинов. Автобусите ни бяха почти празни това лято, оплакаха се фирми пред "Новинар". По думите му превозвачите са загубили от 5 до 15 процента от клиентите си в сравнение с предходни години. Основна причина е свръх голямата конкуренция между фирмите, извършващи автобусен превоз, твърдят от бранша.

Първа копка на завода за боклук – след 5 месеца
в. Новинар

До пет месеца София може да направи първата си копка на завода за преработка на битови отпадъци, заяви за „Новинар” началникът на дирекция „Околна среда” в Столична община Петър Трайков. Оптимистичният план обаче е възможен само при условие че, след като се завърнат от летния си отпуск, депутатите гласуват промените в Закона за опазване на околната среда, които ще позволят ускоряване на тромавата процедура по издаване на ОВОС и разрешително за строеж, която отнема години.

Водният режим доведе до дъжд от дела
в. Дневник

Собственици на хотели в Каварна ще съдят ВиК - Добрич, за претърпени щети от тридневното безводие, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев. Той ще призове жителите на града също да заведат колективен иск срещу водното дружество. Причината е, че над 72 часа почти целият град е на сухо заради авария.
Проблемът с безводието в цялата страна стана много сериозен, като миналата седмица по данни на министерството на регионалното развитие режим е бил въведен в 281 населени места.

Апартаменти в София вървят по 50-60 хил. лв.
в. Сега

Да се намери приличен апартамент в София за 50-60 хил. лв. не е мираж. Това показва справка из актуалните обявления за имоти, подлежащи на публична продан, окачени в сградата на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III". Закачените публични обявления за набиране на участници в търговете вчера бяха близо 40. Началната цена на повечето жилища, поземлени имоти и автомобили, обявени за продан, е видимо под пазарната.
Началната цена за апартамент в столичния квартал "Дружба", чиято площ е 60 кв. м, е едва 65 000 лв. Имотът се продава, защото длъжникът не е могъл да погаси заем към "Прокредит Банк".

Молдовци ще строят завод за слънчеви панели в Плевен
в. Дневник

Молдовският промишлен комплекс "Топаз" ще започне изграждането на завод за слънчеви панели и инсталации в Плевен. Това стана ясно на провелата се работна среща на кмета на Плевен Найден Зеленогорски с генералния директор на "Топаз" Михаил Владов в общината през миналата седмица. "Общо 2700 работни часа в годината е активното слънцегреене в България, което я прави изключително подходяща за производството на слънчеви системи", каза на срещата Владов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още