IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данъчните и митничарите започват съвместни ревизии

Обсъжда се и механизъм за обмен на данни и достъп до информационните масиви на двете институции

16:44 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчните и митничарите започват съвместни ревизии

Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” започват съвместни ревизии на дружества, регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове - производители и търговци на спиртни напитки, тютюневи изделия и горива.

Това стана ясно на срещата на висшите ръководства на двете агенции, в която участва и заместник-министърът на финансите Кирил Желев в Бургас. Срещата е свързана с желанието на двете институции да обединят усилията си за подобряване на ефективността в съвместната им работа, а като пряк резултат от това – повишаване на приходите в хазната, се казва в съобщението на НАП.

На форума беше обсъден също и механизъм за обмен на данни и достъп до информационните масиви на двете институции. Става въпрос за двупосочен обмен на информация – както достъп до данни от митническите декларации за служителите на НАП, така и достъп до данъчно-осигурителна информация за митническите инспектори. По този начин ще бъдат пресечени опитите за представяне на различна информация пред двете институции.

Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина съобщи още, че започват инвентаризации в складовете на определени групи рискови фирми в цялата страна. Целта е да се опишат наличностите на определени активи и да се проследи дали за тях е платен дължимият ДДС, респективно дали законно е ползван данъчен кредит. В последните няколко месеца инспекторите на НАП са установили, че има много сериозни разминавания между счетоводните документи на някои фирми и това, което реално има в складовете им.

По време на срещата стана ясно и че в челната десятка на физическите лица, платили най-много данъци върху доходите, има един бургазлия. Общо 5,311 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица са внесли в бюджета през 2008 г. десетте най-големи данъкоплатци, като бургазлията е внесъл над 178 хил. лв., което значи, че през 2007 г. е спечелил над 2,1 млн. лв. като физическо лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още