IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подписва меморандум с Фьост Алпине

Инвестицията като цяло се предвижда да е на стойност около 5 млрд. евро.

13:48 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
България подписва меморандум с Фьост Алпине

Министерството на икономиката и енергетиката и австрийската металургична компания Фьост Алпине ще подпишат меморандум за разбирателство на 8 септември, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Фьост Алпине още преди месеци обяви, че проучва възможността за строеж на голям металургичен комбинат в четири държави – България, Румъния, Турция и Украйна. Проучването вече е към края си и остава да се уточнят евентуалните инвестиционни параметри в различните държави.

Задълженията на държавата, които ще бъдат фиксирани в меморандума, са да бъде предоставена възможност на Фьост Алпине да строи завода си в нова индустриална зона, която вероятно ще бъде в черноморския регион. Държавата поема ангажимент да оказва помощ на компанията при изграждане на инфраструктурата в индустриалната зона, за обучение, за опазване на околната средна и др.

Фьост Алпине от своя страна, при евентуален строеж на комбината във България, се задължава да участва в тръжна процедура при избора на фирмите, които ще имат свои предприятия в индустриалната зона. В тази връзка министърът съобщи, че индустриална зона няма да има ако австрийската компания не инвестира в България, тъй като другите фирми, които биха имали предприятия в тази индустриална зона, ще бъдат със съпътстващи на Фьост Алпине произвдства.

Бъдещият завод на Фьост Алпине би трябвало да може да произвежда около 5,5 млн. тона стомана годишно. Плановете са да бъдат ангажирани в производството поне 4 500 работници, а инвестицията като цяло да е на стойност около 5 млрд. евро. Освен това Фьост Алпине се задължава да построи завода в съотвествия с най-добрите международни екологични стандарти.

Димитров, уточни, че меморандумът не дава гаранция, че австрийската фирма ще построи завод у нас, обаче шансовете ни за това се увеличават.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още