IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват безработица от 5,5 на сто през 2009

Прогнозната минималната работна заплата за 2009 г. е 240 лв.

12:44 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват безработица от 5,5 на сто през 2009

Очаква се през 2009 г. безработицата в България да бъде 5,5 на сто, каза социалният министър Емилия Масларова, цитирана от БТА. През тази година безработицата е 5,97 на сто, а през 2005 г. е била 11,11 на сто, припомни Масларова.

Прогнозната минималната работна заплата за 2009 г. е 240 лв. Внесени са предложения за промяна в законодателството за по-високи глоби за нарушения от страна на работодателите. Някои от глобите ще бъдат завишени близо десет пъти, коментира Масларова.

Ще се опитаме да направим максималното за индексация на пенсиите през следващата година, но дали увеличението им ще е веднъж или два пъти през 2009, това все още не е ясно, каза още социалният министър.

Работи се и по законопроект за кредитиране на младите семейства, допълни още Емилия Масларова. По думите й е възможно 50 на сто от бюджетния излишък за тази година да бъдат разпределени в социалната сфера, като в това число влизат и здравеопазването, и образованието.

Възможно е и част от парите от излишъка да бъдат вложени в Сребърния фонд, като така те ще могат да се ползват след десет години.

Започва работа и по няколко трудови борси с цел да се завърнат българи, които работят в чужбина. Така например са направени проучвания сред работодатели в България и българи, работещи в Испания, за това как сънародниците ни да се завърнат и да работят у нас. Обобщеният резултат от проучванията не е
готов, но въпреки всичко от социалното министерство очакват в края на октомври или началото на ноември борсата вече да заработи.

Подобен проект се обмисля и за работещите българи в Гърция.

Екипът на социалното министерство, заедно с още няколко ведомства, разработва и проект за издаването на така наречената „зелена карта“, която ще могат да притежават граждани на страни извън Европейския съюз, които са с български произход. С помощта на тази "зелена карта" те ще могат да работят в България. Преговори засега се водят с Македония, Украйна, Молдова и Армения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още