IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пенсионните фондове ще публикуват Коефициент на Шарп

Новите изисквания към рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества влизат в сила от 1 октомври

12:28 | 01.09.08 г.
Пенсионните фондове ще публикуват Коефициент на Шарп

Комисията за финансов надзор е утвърдила с решение новите "Изисквания към рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества по чл. 123и, ал. 2 и чл. 180, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Кодекса за социално осигуряване", влизащи в сила 1 октомври, става ясно от съобщение на надзора.

В новите Изисквания подробно са регламентирани принципите и показателите, които пенсионноосигурителните дружества трябва да съблюдават при определяне и оповестяване на постигнатите инвестиционни резултати при управлението на активите на пенсионните фондове.

За количествено определяне на инвестиционните резултати на пенсионните фондове се използват две групи показатели – за постигнатата доходност (номинална и реална) и за равнището на инвестиционния риск.

Постигнатата номинална доходност при управление на активите на пенсионен фонд за една календарна година се изчислява като разликата между стойността на един дял на фонда, валидна за последния работен ден на годината и стойността на един дял на фонда, валидна за последния работен ден на предходната година се раздели на стойността на един дял, валидна за последния работен ден на предходната година. Данните се представят в процент. За периоди по-дълги от една година изчисляването на номиналната доходност се извършва аналогично, като резултатът се привежда на годишна база.

Реалната доходност в процент при управлението на активите на пенсионен фонд се изчислява като полученият резултат за номиналната доходност се коригира по определена формула с темпа на инфлация (общия индекс на потребителските цени) за същия период.

Инвестиционният риск е свързан с възможността (вероятността) постигнатата доходност да се отклонява от очакваната. Като показатели за измерване на инвестиционния риск при управлението на активите на пенсионен фонд са възприети стандартното отклонение на доходността и коефициентът на Шарп (Sharpe Ratio).

Стандартното отклонение (Standard Deviation) е статистическа мярка за разсейването на стойностите на една случайна величина около нейната средна аритметична или очаквана стойност и се означава с гръцката буква сигма. В теорията на портфейла стандартното отклонение се приема като един от основните показатели за измерване на риска на инвестиционния портфейл.

Стандартното отклонение на доходността на пенсионен фонд характеризира променливостта в постигната доходност от управлението на активите на фонда, оценена посредством степента на ежедневните колебания в стойността на един дял на пенсионния фонд. По-високи стойности на стандартното отклонение означават по-висока степен на изменчивост (волатилност) на постигнатата доходност около нейната средна или очаквана стойност () и съответно по-голям риск.

При сравнение на оповестени инвестиционни резултати на пенсионните фондове следва да се имат предвид както постигнатата доходност, така и стандартното отклонение на доходността. Например: ако два фонда са постигнали еднаква доходност за даден период, но имат различни стойности на стандартното отклонение, то активите на фонда с по-ниска стойност на стандартното отклонение на доходността са били управлявани по-ефективно, защото доходността е постигната при по-нисък риск.

Коефициентът на Шарп (Sharpe ratio) е показател, който съпоставя постигнатата доходност от управлението на инвестиционен портфейл и поетия риск за постигане на тази доходност. При конструиране на показателя е залегнало схващането, че е оправдано инвестиционен риск да се поема само за реализиране на доходност, превишаваща т.нар. безрискова доходност. Математически коефициентът на Шарп представлява отношение на постигнатата доходност над безрисковата (т.нар. рискова премия) към стандартното отклонение на доходността, т.е. коефициентът на Шарп показва размера на полученото възнаграждение (рискова премия) за единица поет риск. При сравняване на два фонда с различни стойности на коефициента на Шарп, фондът с по-висока стойност на коефициента осигурява по-висока доходност за единица риск.

При определяне на инвестиционните резултати на пенсионните фондове за безрискова доходност се приема стойността на индекса Eonia (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро), който се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още