IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стабилност на нашите и международни пазари на зърно

На ССБ беше реализирана сделка за покупка на едро на дизелово гориво при цена от 2357 лв./т

11:05 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стабилност на нашите и международни пазари на зърно

Последната седмица на август не донесе изненади относно цените на зърното на големите стокови пазари у нас и в чужбина, които се запазиха стабилни.

Въпреки голямото количество хлебно зърно (общо над 67 хил. т), което се предлага на Софийската стокова борса (ССБ), и наличието същевременно на оферта „купува” (от Държавния резерв за 42 500 т жито), до сделки през миналата седмица не се стигна. Причината е, че Държавният резерв вдигна горната граница на офертната си цена „търси се” на 245 лв./т* (при 230 лв./т за предходната седмица), но пък офертите „продава” са от 290-300 лв./т хлебна пшеница.

На ССБ беше реализирана сделка за покупка на едро на дизелово гориво при цена от 2357 лв./т. Бензин А-95 Н обаче не беше търгуван на борсата миналата седмица, което рядко се случва, поради размиването в цените „продава” (1767 лв./1000 л) и „купува” (максимум 1742 лв./1000 л).

На големите европейски стокови борси цените на зърното и маслодайния слънчоглед за трета седмица са почти без промяна. Към тази сутрин на борсата в Будапеща цените на житото и царевицата са съответно 328 лв./т и 256 лв./т,а на маслодайния слънчоглед – 644 лв./т. Котировките на суровото слънчогледово олио в Ротердам за последните две седмици са на равнище 1335 долара/т.

Цените на зърното в САЩ през миналата седмица тръгнаха надолу, като по-осезаем е спадът при пшеницата, но продължават да са по-високи от европейските. Котировките на хлебната пшеница на борсата в Чикаго приключиха август на нива от 290 долара/т (спад от 40 долара/т за седмица), а на царевицата – 224 долара/т (спад от 11 долара/т за седмица).

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още