IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джулиус Бер не е уведомил, че делът му е намалял поради увеличението

Според член 145 от ЗППЦК всеки акционер, който премине граница, кратна на 5% от гласовете с право на глас, е длъжен да уведоми за това

13:47 | 28.08.08 г.
Джулиус Бер не е уведомил, че делът му е намалял поради увеличението

Джулиус Бер Интернешънъл Екуити Фънд не е изпълнил задължението си за уведомяване на инвеститорите чрез БФБ-София за намаляване на делът му в Спарки Елтос АД под 10% в резултат от увеличение на капитала. Уведомяването трябва да се извърши при регистрирането на новите акции.

Според член 145 от ЗППЦК всеки акционер, който премине граница, кратна на 5% от гласовете с право на глас, е длъжен да уведоми за това, независимо дали за упражняването на правото на глас е наложено ограничение, в случая правото на глас е отстъпено чрез договор за консултантски услуги с Артио Глобъл Мениджмънт.

Във връзка с вчерашната публикация, в писмо до Investor.bg от Спарки Елтос АД се заявява, че Артио Глобъл Мениджмънт е новото име на Джулиус Бер Инвестмънт Мениджмънт, които упражняват право на глас от името на свои клиенти. Артио Глобъл продава от името на свои клиенти 13 900 акции, като с това тяхното право на глас намалява от 10,04% до 9,96%. Джулиус Бер Интернешънъл Екуити Фънд е един от клиентите на Артио Глобъл с 8,51% и в полученото в дружеството уведомление не се споменава да са намалявали дела си.

На 12 номеври 2007 г. по силата на сключено писмено споразумение, предвиждащо упълномощаване на задълженото лице да упражнява правото на глас в ОСА, дяловото участие на Джулиус Бер Инвестмънт Мениджмънт ЛЛС-САЩ в Спарки Елтос АД се е увеличло на 12%, или 1 680 000 акции.

Делът от 12% е изчислен на база тогавашния капитал на дружеството от 14 млн. лв. При капитал 16 735 320, 1 680 000 бр. акции са 10,04%, както може да се види и от нашето съобщение от вчера - делът на Артио намалява на 9,96% с продажбата на 13 900 акции, които са 0,08%, или делът преди продажбата е бил 10,04%.

От Спарки Елтос предполагат, че разминаването в подадената от Investor.bg информация e в резултат на близките наименования на Артио Глобъл (преди Джулиус Бер Инвестмънт Мениджмънт) и клиента й - Джулиус Бер Интернешънъл Екуити Фънд.

Последната информация за прякото участие на Джулиус Бер Интернешънъл Екуити Фънд е за 10,148% след сделка на 1 ноември 2008 г.

Фондът е пропуснал да съобщи за намалението на делът му до 8,51%, за което стана ясно вчера. Фондът обаче не е уведомил инвестиционната общност, че при увеличението на капитала делът му е спаднал под 10%, както изисква чл. 145.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още