IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз ограничава газа за 4 топлофикации, в София взимат радикални мерки

Мярката се предприема поради големия размер на просрочените задължения на дружествата – общо 235 млн. лв.

11:21 | 28.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз ограничава газа за 4 топлофикации, в София взимат радикални мерки

Булгаргаз започва от понеделник поетапно да намалява подаването на природен газ за „Топлофикация София” АД, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД и „Топлофикация Враца” ЕАД, съобщиха от газовата компания.

Мярката се предприема поради големия размер на просрочените задължения на дружествата – общо 235 млн. лв., което пък води до изчерпване на финансовите резерви на газовата фирма, за което посочените топлофикации са предупредени писмено преди месец.

От Бургаргаз посочват още, че техните действия досега, включително информирането за проблема на съответните областни управители и кметове, не са довели до конкретни резултати във връзка с погасяване на просрочените задължения на 4-те топлофикационни дружества за доставен природен газ.

„Непроменената до този момент ситуация ни принуждава да приложим предвидените от Закона за енергетиката и търговските договори между “Булгаргаз” ЕАД и потребителите санкциониращи мерки”, мотивират от газовата компания решението си.

В тази връзка от „Топлофикация София” заявиха, че дружеството въвежда поетапен ограничителен режим на подаване на топлинна енергия за сгради с над 50% просрочени задължения за повече от два месеца. 

Процедурата ще започне първо в сградите с най-висок процент неиздължени сметки, заплашиха от столичното парно.

Преди изключване на топлоподаването от „Топлофикация-София“ ще изпратят на упълномощените лица информация за дължимите от потребителите в сградата суми и ще поставят обява за срока на изплащане и датата на спиране на топлоподаването при неизпълнение на задълженията.

Това означава на практика, че гражданите, издължили изцяло сметките си към столичната топлофикация, могат да останат без топла вода и парно. Затова тези абонати едва ли ще са удовлетворени от извинението на дружеството към „коректните клиенти в сградите, в които ще бъде спряно топлоподаването, за неудобството, причинено поради трайния отказ на съседите им да заплащат сметките си за отопление и топла вода”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още