IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едва 3-4 на сто от обажданията на 112 в София и Русе са за реални инциденти

Между 300 и 20 000 лв. глоба за фалшив сигнал е предложението в законопроекта, който вече е минал през Министерски съвет

09:56 | 28.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 3-4 на сто от обажданията на 112 в София и Русе са за реални инциденти

Средно на ден повикванията, които се получават в софийския център на Националната система 112, са около 6000, като едва 180 от тях (3 на сто) касаят реални инциденти. В центъра на системата в Русе се получават около 2600 повиквания в денонощието, от които 100 (3,85 на сто) са за реални инциденти, съобщи главният директор на Националната система 112 Стоян Граматиков, цитиран от БТА.

Около 40 на сто от инцидентите, регистрирани за София, са за оказване на спешна медицинска помощ, 30 на сто - за намесата на пожарната, около 15 на сто за полицията, осем на сто касаят намеса на „Гражданска защита“.

Седем на сто са случаите, които не касаят спешни случаи. Това са инциденти, свързани с компетентността обикновено на общините - например дупки по улиците, клони, които са се надвесили над прозорците и други, добави Граматиков. Според него в тези случаи отговорността била на общините.

Националната система 112 покрива районите на София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово и Силистра.

От днес в Бургас и Монтана започват да работят в тестови режим още два центъра на системата. Така вече ще бъдат покрити и районите на Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен.

Глобени за подаване на фалшиви сигнали засега няма, защото все още няма закон за това, каза Граматиков. Между 300 и 20 000 лв. глоба за фалшив сигнал е предложението в законопроекта, който вече е минал през Министерски съвет, съобщи Граматиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още