IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват над 20% средногодишен ръст на IT пазара у нас до 2012

Това е най-голямото очаквано повишение в региона за периода

17:08 | 27.08.08 г.
Очакват над 20% средногодишен ръст на IT пазара у нас до 2012

Средногодишният ръст на пазара на информационни технологии (ИТ) у нас се очаква да бъде 20,5% за периода 2008 – 2012 г., прогнозираха на пресконференция днес от анализаторската компания IDC.

Това е най-голямото очаквано средногодишно повишение за периода сред страните от региона на Югоизточна Европа, коментира Нели Вачева, управител на IDC България.

Очакваният средногодишен ръст за периода за Румъния е 19,8%, за Турция и Сърбия – по 13,7%, а за Македония – 13,5%. По-слаби са очакванията за развитието на пазара в Гърция, за където се прогнозира ръст от 8,3%, и за Черна Гора – 7,3%.

През март от компанията представиха предварителните си данни, според които приходите на ИТ пазара у нас достигат 873 млн. долара* за 2007 г. Пазарът обхваща продажбите на компютри, периферия, сървъри, системи за съхранение, мрежово оборудване, софтуер и ИТ услуги.

За миналата година ИТ пазарът у нас е нараснал с над 30%, а в Румъния – с над 34%.

Допълнителните средства от фондовете от ЕС обикновено добавят между 7 и 10% към ИТ пазара. У нас през тази година засега този фактор не оказва влияние, като то може да се очаква през 2009 г., каза Вачева.

Продължава тенденцията за увеличаване на дела на преносимите компютри от общите продажби на компютри у нас, като за последното тримесечие на миналата година те вече надминават 50%. Очакванията са тази година те да формират над половината от общите продажби, а през следващата – над 60%, сочат данните.

ИТ услугите у нас формират около 12% от общия пазар, като така попадаме в „златната среда“, коментира Вачева и добави, че в другите страни от региона делът варира между 10 и 12%.

Що се отнася до проникването на широколентов интернет (broadband), като цяло то остава ниско в региона - във всички страни е под 12%, в България – между 7% и 8%.

*Стойностите се ревизират всяко тримесечие и съобразно курса на долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още