IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балкан със 73% спад на консолидираната печалба и 23% спад на продажбите

Дружеството отчита 22,52% спад на консолидираните продажби до 5,17 млн. лв. за първите шест месеца на 2008 г.

15:01 | 27.08.08 г.
Балкан със 73% спад на консолидираната печалба и 23% спад на продажбите

Балкан АД Ловеч отчита 73,4% спад на консолидираната печалба за полугодието на 2008 г. до 134 хил. лв., спрямо 503 хил. лв. за първото полугодие на 2007 г., показва отчета на дружеството публикуван чрез БФБ-София.

Дружеството отчита 22,52% спад на консолидираните продажби до 5,17 млн. лв. за първите шест месеца на 2008 г. спрямо 6,68 млн. лв. за първото полугодие на 2007 г.

"Зависимостта на Балкан АД от доставчиците е голяма. Все повече от фирмите, които бяха част от системата на Балканкар, се отделиха от нея и не всички успяха да оцелеят в условията на пазарната икономика", се казва в междинния доклад за дейността.

"Типичен пример в това отношение е Вамо, Варна, който беше основният производител на двигатели за кари по лиценз на Перкинс в България. След затварянето на завода, производителите на крайни карни изделия в България преживяха криза. През 2007 година те трябваше да конструират и разработят своите изделия за нови двигатели, да търсят и подходящи за куплиране с досега ползваните основни агрегати двигатели. В това отношение и Балкан АД имаше подобни проблеми за произвежданата гама собствени мотокари, намаля и обемът на продадените през 2007 г. хидродинамични предаватели, което е индиректно свързано с “проблема Вамо”,  уточняват от компанията.

"Както за всички машиностроителни фирми, така и в частност за Балкан АД металите са основни материали и суровини за производството. Цените на тези основни суровини непрекъснато нарастват, както на местните, така и на световните пазари. Рискът е добре премерен – дружеството не задържа за дълги периоди от време суровини и материали на склад. Закупуват се количества за осигуряване на производството за период от 1 до 3 месеца напред", се посочва още в допълненията към отчета.

Част от продукцията на Балкан АД е експортно ориентирана. Голяма част от агрегатите, които дружеството произвеждаше в близките години се продаваха на пазара в Иран. През 2007 година се водиха разговори за сключване на договори за доставка на продукция на Балкан АД в Иран, но мениджмънтът на дружеството определи тези доставки като рискови и договори не бяха сключени.

За последните 12 месеца акциите на Балкан АД Ловеч са загубили 78,68% от стойноста си до 7,42 лв. средна цена за акция вчера - 26 август.

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още