IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Умерени очаквания в промишлеността и строителството понижиха бизнес климата

Бизнес климатът в промишлеността през август пада с 4,1 пункта, а в строителството - с 2,5 пункта

11:38 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Умерени очаквания в промишлеността и строителството понижиха бизнес климата

През август 2008 г. стопанската конюнктура в страната остава благоприятна, въпреки че общият показател на бизнес климата се понижава с 1,1 пункта в сравнение с предходния месец, става ясно от бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ).

Намалението се дължи на по-умерените мнения на мениджърите от отраслите промишленост и строителство.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през август пада с 4,1 пункта под юлското си равнище поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на същото бизнес състояние.

Относно настоящата и очакваната производствена активност мненията са също по-умерени в сравнение с изразените месец назад. Предприятията, посочили „увеличение”, намаляват за сметка на тези, посочили „запазване на същото производство”.

Оценките за настоящото ниво на поръчките от чужбина са по-благоприятни. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки от страната се влошава. Недостатъчното търсене от страната, недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда са факторите, посочвани най-често от предприятията като затрудняващи дейността им.

Относно продажните цени се увеличава делът на стопанските ръководители в промишлеността, които не предвиждат промени - от 71,9% през юли на 77,1% през август. Същевременно се увеличава с 4,5 пункта делът на тези, чиито очаквания са в посока на намаление на цените през следващите три месеца. В резултат на тези изменения балансът на очакванията за продажните цени пада през август с 14,1 пункта.

Стопанската конюнктура в строителството през август остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат” е с 2,5 пункта под юлското си равнище. Както в промишлеността, това понижение се дължи изцяло на изместване към по-умерени очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, а именно от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние.

Същевременно настоящата строителна активност се оценява като по-висока в сравнение с месец назад. Очакванията за следващите три месеца са тя да се увеличи (46,3% от предприятията) или да остане същата (49,4%), което е съпроводено с повишени очаквания за наемане на допълнителна работна ръка. Недостигът на работна сила заедно с конкуренцията в бранша, финансовите проблеми и цените на материалите са с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността в отрасъла.

По отношение на задлъжнялостта се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. През август висок остава делът на строителните предприемачи, които предвиждат увеличение на продажните си цени през следващите три месеца - 43%.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 2,9 пункта в сравнение с юли. Анкетата регистрира повишен оптимизъм на търговците на дребно по отношение както на настоящото, така и на очакваното бизнес състояние на предприятията. Същевременно по-благоприятни са и очакванията за нивото на поръчките към доставчиците и за обема на продажбите през следващите три месеца.

Дейността на търговците на дребно се затруднява главно от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша по мнение съответно на 40,8 и 40,4% от анкетираните, а 34% от тях посочват недостатъчното търсене като ограничаващ фактор.

През август балансовият показател на очакванията за продажните цени през следващите три месеца пада с 1,8 пункта, но все още държи високо равнище (44,8%).

През август съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2,7 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-добрите оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Благоприятни са и очакванията за развитието на дейността през следващите шест месеца.

По мнение на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (52,1% от предприятията) или да се увеличи (42,9%).

Най-сериозен проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е конкуренцията в бранша, посочен от 57,1% от предприемачите.

Относно продажните цени повечето от мениджърите (69%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца, 20,5% очакват намаление, а 10,5% - увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още