IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриват обновени помпени станции в Русе, ще спестяват 2,4 млн. кВтч ток

Проектът е компонент от мащабния „Интегриран воден проект за Русе“, който се финансира от ИСПА

09:27 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Откриват обновени помпени станции в Русе, ще спестяват 2,4 млн. кВтч ток

Oбновените помпени станции във ВиК-Русе по програма ИСПА ще бъдат открити днес, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът е компонент от мащабния „Интегриран воден проект за Русе“, който се финансира от ИСПА. Стойността на разработката е 46,8 млн. евро, от които 75 на сто са грант от ИСПА, 17 на сто - съфинансиране чрез договор за заем на стойност 8 млн. евро между ЕБВР и ВиК-Русе и 8 на сто са от държавния бюджет.

Осигурено е и допълнително национално финансиране на стойност 10,937 млн. евро, с което общата стойност на проекта е 57,737 млн. евро. Договорът за доставки е на стойност 1,12 млн. евро. Изпълнител е WILO AG, Германия.

Обновяването на помпените станции във ВиК-Русе е първият за страната проект, който ползва безвъзмездна помощ от ЕС за подобряване на енергийната ефективност на водоснабдителна фирма.

Осъществяването на този компонент ще доведе до намаляване на времето за прекъсване на водоподаването, до подобряване на нивото на услугата и до намаляване на разходите за водоподаване.

Най-важният очакван ефект е подобряването на енергийната ефективност на дружеството и спестяването на 2,4 млн. киловатчаса електрическа енергия годишно, което се равнява на 150 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още