IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждат единна такса за повторно включване на тока

Ако се установи, че събраните от клиентите суми за повторно включване на тока са многократно завишени, ще има санкции за дружествата

11:19 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждат единна такса за повторно включване на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще въведе единна цена на таксата за повторно включване на тока, когато поради една или друга причина той е бил спрян за определен период от електроразпределителното дружество, съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

В момента за една и съща услуга в трите енергийни дружества се заплащат различни цени, това обаче предстои да се промени. В цената за повторно включване на електрозахранването след прекъсване за неплатени сметки няма да се калкулира наказателна сума, а ще се включва само разходната част, обясни председателят на ДКЕВР, цитиран от БТА.

Регулаторът е изискал от трите дружества - ЧЕЗ, Е.Он и ЕВН, да докажат колко им струва изключването и повторното включване на електрозахранването на даден абонат и експертите на ДКЕВР ще излязат с указания за цената на тази услуга.

Ако проверката установи, че събраните от клиентите на дружествата суми са многократно завишени, комисията ще постанови и санкции, посочи Шушулов.

Предстои да се обсъди и възможността изключването на електрозахранването да става само след предварително писмено известяване на абоната, каза още той. Това обаче може да стане само след промяна в общите условия за дейността на трите дружества и с тяхно съгласие. Според Шушулов дружествата имат нагласата да въведат тази промяна, така че спирането на тока да става само след изпращане на писмо до абоната и пристигането на обратна разписка, че той го е получил.

ДКЕВР е склонна да премахне тримесечното отчитане на електромерите, което засега е въведено само от ЧЕЗ, каза още Шушулов. 

Ще направим анализ в края на септември, когато вече е изтекъл първият тримесечен период на отчитане на ЧЕЗ, и тогава ще решим, поясни той. Тримесечното отчитане беше въведено от началото на юни.

Комисията не е далеч от мисълта да бъде прекратено тримесечното отчитане, желаем обаче това да стане аргументирано, каза председателят на ДКЕВР. Нека не забравяме, че цяла Европа плаща електроенергията на по-дълъг период, в Германия например на една или на половин година, посочи той. Въпреки това в интерес на потребителите и на успокояване на обществото сме склонни да премахнем тримесечното отчитане, добави Шушулов.

На въпрос дали за съкращенията на персонала в трите електроразпределителни дружества не е виновна ДКЕВР, която е орязала разходите им, Шушулов посочи, че и трите електроразпределителни дружества имат достатъчно голяма печалба, за да се развиват добре и да изпълняват инвестиционните си програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още