IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив няма да приема повече софийски боклук

От предишното споразумение за депонирането на 200 хил. тона боклук вместо 47 млн. лева градът е получил само 9 млн.

18:02 | 25.08.08 г.
Пловдив няма да приема повече софийски боклук

Вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров изпратиха до Община Пловдив писмо с искане да приеме спешно още 120 хил. тона балиран боклук на столицата. Писмото е изпратено в петък, но пристигна в Пловдив днес.

В него се казва, че депото за битови отпадъци на Пловдив край село Цалапица единствено отговаря на европейските норми и има свободен капацитет да приеме предлаганите количества отпадъци. Това представлява 20 на сто от свободния капацитет на депото. В писмото се обяснява още, че ако община Пловдив не прояви разбиране, България ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов обаче категорично заяви, че няма да приеме нови количества с бали от София. Той припомни, че при предишната криза Пловдив и Карлово бяха единствените общини в страната, които протегнаха ръка на столицата. Община Пловдив трябваше да получи за това от правителството 47 млн. лева, но досега по сметките й са влезли само 9 млн. От парите по това споразумение трябваше да се заделят и за довършването на Завода за преработка на битови отпадъци край село Шишманци, но и това не е направено, добави пловдивският кмет.

Макар писмото да е на бланка на Министерски съвет, заседание на правителството по този казус не е имало, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който днес бе в Пловдив.

Срещу приемането на предлаганите нови количества битова смет се обяви и областният управител Тодор Петков. Според него при не влязъл в действие завод в Шишманци обратното решение би заплашило Пловдив с екологична катастрофа.

Сметището край Цалапица се ползва от шест общини. Утре кметът на Пловдив Славчо Атанасов събира на среща при себе си кметовете им, за да излязат с обща позиция по проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още