IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПроКредит Банк

Рейтингът на ПроКредит Банк се основава на основния акционер на банката ПроКредит Холдинг („ВВВ-”/стабилна перспектива)

09:53 | 25.08.08 г.
Fitch потвърди кредитния рейтинг на ПроКредит Банк

Рейтинговата агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг за чуждестранна и местна валута „ВВ+” със стабилна перспектива и краткосрочния рейтинг в чуждестранна и местна валута на „В” със стабилна перспектива на ПроКредит Банк (България), съобщиха от банката.

Рейтингът на ПроКредит Банк се основава на основния акционер на банката ПроКредит Холдинг („ВВВ-”/стабилна перспектива), който притежава 80,29% от акциите на банката.

В анализа си на кредитния риск на ПроКредит Банк Fitch акцентира на ниския процент на кредити в просрочие над 30 дни спрямо общия кредитен портфейл от само 0,76% в края на 2007 година. Положително е оценена също и консервативността на банката за поемане на пазарен риск.

Според доклада на Fitch доходността на ПроКредит Банк е базирана на адекватни за пазара нетни лихвени нива на фона на засилената конкуренция при бизнес кредитирането на малки и средни предприятия, където банката е съсредоточила своя интерес в България.

В частта от доклада за оперативния риск се обръща внимание и на експанзивното разширяване на клоновата мрежа на банката и увеличаването на персонала й. Според доклада на Fitch през 2007 г. ПроКредит Банк е увеличила депозитната си база (ръст от 41% за 2007 г.) и е намалила зависимостта си от чуждестранно финансиране, като е използвала също и нови източници на дългосрочно финансиране.

ПроКредит Банк (България) е част от група от 22 банки в Източна Европа, Африка и Латинска Америка, специализирани във финансирането на много малки, малки и средни предприятия. Акционери на банката са ПроКредит Холдинг с 80,29% и Комерцбанк с 19,71% от капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още