IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 август

09:07 | 23.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 август

Синдикатите заплашват с японска стачка наесен

в. Сега

Синдикатите се готвят за есенни протести в драстични форми. Това ще е ответният им удар на планираните съкращения в електроразпределителните предприятия (ЕРП) и жп транспорта.
"КНСБ обмисля да вдигне т.нар. "японска стачка", при която работниците спират да изпълняват задълженията си, защото не са им осигурени безопасни условия на труд", поясни Валентин Никифоров от стачния комитет на профсъюза. Според него не стачниците, а собствениците на ЕРП-тата ще са виновни, ако цели региони в страната останат наесен без ток. Това ще е неизбежно, ако техническият персонал бъде съкратен до такова ниво, че ремонтните екипи няма да смогват да се борят с авариите по електромрежата.
 
Издирван македонец живял 3 години без документи в Русе
в. Сега
 
Македонец, за който е издадена европейска заповед за арест, си живеел без документи в Русе. Борче Димовски е търсен от Интерпол в Скопие, за да излежи двегодишна присъда заради измама с пари. В Русе, където се е укривал три години, той е задържан съвсем случайно.
При настаняването си в поредния хотел измамникът попълнил лична карта като Борис Димов, пишейки и рождената си дата. Администраторът обаче се усъмнил в самоличността на госта и подал сигнал в полицията. Така при справка се оказало, че става дума за издирвания македонски гражданин Борче Димовски. Не е ясно как македонецът е влязъл в България, след като заяви пред съда, че няма никакви документи.
Сега той ще прекара 40 дни в ареста и след това ще бъде екстрадиран за родината си, съобщиха вчера магистрати. Димовски е издирван и заради други дела срещу него. Македонецът помоли да бъде оставен да се лекува от висока кръвна захар в местната болница.
 
Брокерите по морето фалират
в. Новинар
 
Близо 50 от общо 110 фирми за недвижими имоти по морето са пред фалит, пониженото в последните месеци търсене на апартаменти в курортите по Черноморието, оплакаха се брокери. Агенти на недвижими имоти обясниха, че реализират все по-малко сделки. Най-голям е отливът на английски, ирландски и немски купувачи, които са основни инвеститори по Черноморието ни. В момента някои апартаменти в курортите по морето вървят 500 евро квадратния метър.
 
Гагаузов купува 42 пожарни автомобила на МВР
в. Новинар
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще предостави пари за закупуването на 42 пожарни автомобила за нуждите на МВР. Заедно с колегата му Михаил Миков ще подпишат на 26 август споразумение за 13,6 млн. лева за автомобилите по оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от ведомствата.
 
Разстреляха пчелар заради стари сметки
в. Стандарт
 
Зловещо убийство потресе Враца. Трупът на 50-годишния Михаил Леков бе намерен от полицията късно вечерта в сряда.
Пчеларят бе обявен за издирване след сигнал на брат му Иван, че не се е прибирал вкъщи от 14 август.
Оттогава Иван, който е шофьорски инструктор, обикалял и разпитвал в целия регион като показвал снимката на брат си. Полицията намерила разложеното тяло на убития захвърлено в трънаци край белослатинското село Бърдарски геран.
Като заподозрени в зверското престъпление са задържани Христо Йончов (54 г.) от близкото до Враца село Веслец и Начко Марков (52 г.) от с. Борован.
 
Властите отказаха да инспектират строежите на Рила
в. Дневник
 
Нито един представител на държавната администрация не се отзова на поканата на екоактивистите да се включи в гражданското присъствие днес на Рила. Членовете на коалицията "За да остане природа в България" и "Граждани за Рила" имаха идея да обходят спорни обекти в националния парк като строящия се лифт, който е част от ски курорта "Паничище-Езерата-Кабул". На акцията бяха поканени всички държавни институции, всички депутати, президента и съдебните органи.
В Рила днес пристигна единствено кметът на община Сапарева баня Сашо Иванов, който за пореден път заяви, че лифтът е напълно законен, а инвеститорите разполагат с всички необходими разрешителни.
"Даваме срок на властите до 15 септември да вземат мерки крещу незаконното строителство. Ако това не се случи, ще поискаме оставката на цялото правителство", обясни Вера Петканчин от "Граждани за Рила".
 
Десет населени места в Плевенско са на воден режим
в. Дневник
 
Заради продължителната суша в десет населени места в Плевенско е въведен  воден режим,  съобщи Геновева Колева от  пресцентъра на "ВиК"- Плевен.  От дружеството отчитат критичен спад  на дебита на подпочвените води и  на водоизточниците.
На зониран режим от тази седмица са селата Стежерово, Сухаче, Бръшляница, Тотлебен, Згалево, Трънчовица и Бацова махала, а от днес към тях се присъединяват още три - Николаево, Ралево и Ласкар. След консултации с кметовете на селата са уточнени  часовете и зоните, в които водата  ще бъде спирана.
Въпреки критичната ситуация, " ВиК" е в готовност да включи в експлоатация допълнителни съоръжения и да не допусне режим на водата в Плевен, увериха от дружеството.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още