IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И следователите може да се включат в борбата с финансовите измами

От понеделник в страната ни идва нова мисия на ОЛАФ за проверки по САПАРД

18:13 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
И следователите може да се включат в борбата с финансовите измами

Възможно е и следствието да се включи в разследванията, свързани с финансови измами – това бе един от основните въпроси, обсъдени между главния прокурор Борис Велчев и директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева, обобщавайки пред журналисти резултатите от двудневното посещение на Брюнер у нас.

Тя уточни, че въпросът още не е решен и последната дума ще има главният прокурор. В момента в следствието работят над 500 следователи.

С председателя на Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов пък са обсъдени механизмите и начините на работа с ОЛАФ.

Брюнер не е препоръчал някакви структурни промени в съществуващите вече агенции и други държавни структури в борбата с финансовите измами и корупцията, посочи Плугчиева. По думите й за ОЛАФ е изключително важно да има добри и тесни отношения с българските институции и те да се канализират.

Днес отново са били обсъждан последните доклади на ЕК и ОЛАФ, каза още Плугчиева, без да уточнява в каква насока са обсъжданията. Тя подчерта, че от ОЛАФ очакват в най-скоро време съдът и съответните институции да се произнесат по разследванията и заведените дела във връзка с финансови и корупционни измами, вкл. посочените в доклада на ОЛАФ, а също и по започналите напоследък разследвания по случаи, подадени от фонд Земеделие.

Вицепремиерът напомни, че от понеделник в страната ни идва нова мисия на ОЛАФ за проверки по САПАРД, а през следващите месеци по предложение на Плугчиева ще има проверки на службата както по предприсъединителните програми, така и по използването на средствата по оперативните програми.

Относно мнението на Брюнер за работата на институциите у нас Плугчиева цитира неговите думи: „Добре е институциите да са независими, но работещите в тях хора да не са независими от закона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още