IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Електроразпределителните компании подготвят съкращения на персонала

Засега и Е.ОН, и ЕВН изчакват с въвеждането на тримесечното отчитане на тока

08:47 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Електроразпределителните компании подготвят съкращения на персонала

Между 150 и 170 служители на електроразпределителното дружество Е.ОН ще бъдат освободени поради недостиг на средства за работни заплати.

Анализът на компанията е показал, че съществува потенциал за оптимизация на броя на служителите на цялата територия на Североизточна България, без това да се отрази негативно върху качеството на обслужване.

От Е.ОН заявиха пред БТА, че със своето решение за новите цени на тока Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е признала 48% от оперативните разходи на компанията, които включват разходи за поддръжка на електроразпределителната мрежа и заплатите на служителите.

„Това решение за цените оказва огромен финансов натиск върху нашата компания, което ни принуждава да се справим със ситуацията, като рационализираме дейностите си и по този начин подобрим своята ефективност“, се посочва в официално становище на компанията.

За постигане на по-добра ефективност в Е.ОН България Мрежи ще бъдат използвани телеуправление и телекомуникация, ще се въведе и GPS система, която да оптимизира използването на автомобили и технически специалисти, ангажирани в отстраняването на авариите. Реорганизацията на Е.ОН България Мрежи предвижда още и преминаване на технически специалисти от други дирекции към регионалните центрове, за да се осигури оптимизиране на заетостта на служителите и възможност за поемане на дежурствата.

Преди да премине към освобождаване на служители, ръководството на компанията ще предприеме оценка на квалификацията и работата на всички свои служители в деветте регионални центъра. На част от персонала ще бъде предложено да напуснат компанията срещу обезщетение в размер на 4 до 16 брутни месечни заплати, информираха от Е.ОН.

Оптимизиране на персонала предстои и в ЕВН, научи БТА от пресцентъра на компанията. Конкретният брой служители, които ще напуснат, още не е ясен, но ще им бъдат изплатени предварително определен брой заплати и по този начин компанията разчита те да напуснат по свое желание. Намаляването на персонала няма да повлияе на качеството на обслужване, смятаме, че то може да бъде повишено дори и с по-малко на брой служители, заявиха от ЕВН.

От дружеството посочиха, че се надяват да подобрят качеството на услугата, макар и с по-бавни темпове от очакваните, заради по-ниския процент увеличение на цената на тока, който им бе предоставен от ДКЕВР.

Засега и Е.ОН, и ЕВН изчакват с въвеждането на тримесечното отчитане на тока. Първо искаме да съберем достатъчно информация за нагласите на клиентите и да приключим с оптимизирането на системите ни, заявиха от ЕВН.

От ЧЕЗ отказаха информация дали ще има съкращения на персонала на компанията. Калкулации за ефекта от въвеждането на тримесечното отчитане ще бъдат направени едва след приключването на първия тримесечен период, тоест след 7 септември, посочиха от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още