IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 август

07:48 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 август

МВР разтури специален екип, разследвал обръчи от фирми
в. Сега

Екипът от прокурор и разследващи полицаи, за чието запазване е настоявал лично шефът на ОЛАФ в писмо до главния прокурор Борис Велчев, е разбит, научи "Сега" от източници в прокуратурата. Дознателите от ГДБОП са командировани в РПУ-та от вътрешния министър Михаил Миков. Формалният мотив е, че не са достатъчно натоварени.

Това се случва в момент, когато шефът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер пристигна в София, за да обсъжда с властите ни необходимостта от тясно сътрудничество, основаващо се на взаимно доверие. Вчера не стана ясно дали работата на разтурения екип е била обсъдена по време на срещата на Брюнер с вътрешния министър Михаил Миков.

Пловдив е пред политическа криза
в. Сега

Неизгодни имотни сделки тресат Пловдив и заплашват с политически разпад управлението на града. В общинския съвет се готви ново мнозинство, а по-смели лидери намекват и за отстраняване на кмета Славчо Атанасов. В Пловдив управляват ВМРО и ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов обаче вчера се присъединиха към десните партии, с които направиха тематична коалиция срещу колегите си от ВМРО. Новото мнозинство събира 26 съветници при общо 51 кресла в местния парламент. ВМРО остава само с 10 гласа.

ГЕРБ, СДС, "Атака", ССД и ДСБ обявиха вчера, че се разграничават от действията на ръководството на общината и поискаха драстична промяна, така че да спре разграбването на общинско имущество. "Искаме да кажем не на порочното управление на Пловдив, контролирано от олигарсите", каза лидерът на ДСБ в града Спас Гърневски. В миналия мандат се извърши най-голямото разграбване, а олигарсите имат своя идол в лицето на Георги Гергов", заяви още Гърневски.

Заводът за боклук на София застрашавал почвите и подземните води
в. Дневник

Бъдещият завод за преработка на боклука на София може да замърси почвите и подземните води в района на с. Яна, където ще бъде построен. За това съоръжението трябва да бъде проектирано така, че последиците за околната среда да бъдат елиминирани. Това е записано в резюмето на екооценката на проекта за подробен устройствен план на площадка "Садината" край с. Яна, публикувано на сайта на общината www.sofia.bg. Строителството на завода трябва да започне на това място в началото на следващата година. Екооценката посочва, че мястото и сега е доста замърсено, защото се намира много близо до комбината "Кремиковци".

Национален визов център ще бъде изграден в комплекс "Бояна"
в. Дневник

Във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство през март 2011 г. и необходимостта от привеждане на българската визова система в съответствие с изискванията на Шенгенското законодателство, Министерството на външните работи ще изгради нов Национален визов център, който ще свързва българската визова система с тази на ЕС, шенгенската информационна система и мрежата за консултиране на визи "Вижън". Резервният център ще бъде изграден в сградата на Дом номер 8 на комплекса "Бояна", която ще бъде специално оборудвана и ще отговаря на най-високи стандарти.

Глобиха парк "Странджа" заради технофеста край Варвара
в. Стандарт

Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас (РИОСВ) ще глоби Дирекцията на Природен парк "Странджа" за неизпълнение на дадените предписания във връзка със събирането на технофеновете край Варвара. Това съобщиха от инспекцията,цитирани от БТА. От РИОСВ припомнят, че в природните паркове се забранява замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци и бивакуване и палене на огън.

Инспекцията бе дала предписания на община Царево да почисти района около незаконния лагер. Вчера на мястото бе направена проверка. От общината бяха взели мерки и изхвърлиха оттам 4 камиона с боклуци.

Глобяват концесионери заради мръсни плажове
в. Новинар

Концесионерите на 24 плажа по Черноморието ще бъдат глобени, защото не са спазили изискванията за чистота. Това съобщиха вчера от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Сумата, която ще трябва да платят недобросъвестните търговци, е между 1000 и 10 000 лв. Експертите са проверили 30 плажа.

Освен непочистени ивици, на някои плажове липсват табели с информация за цените за ползване на чадърите и шезлонгите. На редица места не се спазва изискването през 100 метра да има санитарен възел, обясни за „Новинар” председателят на комисията Дамян Лазаров. По думите му само шест плажа – два на север и четири на южното Черноморие, са почти перфектни и отговарят на европейските изисквания за безопасност и информираност на туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още