IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължават протестите на млекарите, искат преговори по глава "Земеделие"

Над 5,6 млн. лв. е общият размер на помощта за животновъдите, изплатена от фонд „Земеделие” за последната седмица

16:11 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продължават протестите на млекарите, искат преговори по глава "Земеделие"

Правителството да настоява пред Брюксел за откриване на процедура за преразглеждане на глава „Земеделие“ от договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Това е едно от отправените днес искания по време на едночасова протестна акция на млекопроизводители от Великотърновска област.

При засилена полицейска охрана около 100 млекопроизводители участваха в протеста в с. Шереметя край главния път София-Варна, съобщи БТА. Според протестиращите, преразглеждането на глава "Земеделие" е необходимо, за да бъдат отстранени пропуските, допуснати в преговорния процес от предишни правителства, поради което заетите в отрасъла търпят загуби и са поставени в неравностойно положение спрямо своите колеги в европейските страни, тъй като субсидията за българските фермери е много по-малка от тази за европейските.

Преди около месец премиерът заяви, че правителството ще води преговори с Брюксел за съкращаване срока, който е договорен за изравняване на размера на субсидиите за българските земеделски производители с този за европейските. Подобни срокове има за всички новоприсъединили се към ЕС страни.

А днес фермерите са разлели край пътя 400 л козе мляко заявявайки, че акциите им ще продължават веднъж седмично, докато не бъдат изпълнени техните искания за отпускането на еднократни помощи за изхранване на животните и да получават без конкурс за срок от 5 години държавни и общински ливади и пасища (което преди дни вече беше обещано от земеделския министър).

По данни на регионалната структура на асоциацията млекопроизводителите от района са получили до момента субсидии за качествено мляко за март по 20 ст./л.

До няколко години млекопроизводителите в област Ловеч може да намалеят десетократно и ще останат 300-400, е заявил пък председателят на тяхното сдружение в региона Васил Вутев. В момента броят им е над 5000, но голяма част от тях отглеждат не повече от няколко животни и точно те ще бъдат първите, които ще фалират, ако държавата не направи необходимото, за да ги подкрепи, смята той.

Едва 50 са млекопроизводителите от региона, които са включени в списъците за получаване на обещаните субсидии. Млекопроизводителите от областта не участват в днешните протести, тъй като са сигурни, че нищо няма да бъде постигнато чрез тях, е казал още председателят на сдружението.

Около 500 млекопроизводители и животновъди от страната се събраха днес на протестен митинг на площада под връх Шипка, съобщи още БТА. С лозунги, възгласи и хлопки, с национални флагове и знамена на ЕС, те са поискали да им се изплатят субсидиите за периода от април до юли.

Митингът се охранява от около 200 полицаи и жандармеристи от ОДП в Габрово и в Стара Загора. Протестът е съсредоточен на територия от около 2000 квадратни метра. Проходът Шипка е бил блокиран за 10 мин. около обяд.

Над 5,6 млн. лв. е общият размер на помощта за животновъдите, изплатена от фонд „Земеделие” за последната седмица, съобщиха от друга страна от Министерството на земеделието. Средствата на общо 2299 фермери, подали документи за субсидиране на качествено мляко за месец март, вече са преведени по банковите им сметки.

Най–голям е размерът на безвъзмездните средства за млекопроизводителите от областите: Пловдив – 816 хил. лв., Стара Загора – над 476 хил. лв., Добрич – близо 382 хил. лв., Велико Търново и Сливен - по 367 хил. лв.

Подпомагането е в рамките на допустимите възможности, прилагани в страната ни, и се равнява на договорената с млекопроизводителите субсидия за литър качествено мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още