IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОЛАФ: Очакваме резултати в борбата с измамите в България*

Административният капацитет все още е слаб и има подозрения за измами и конфликти на интереси при възлагането на договори, казват от службата

15:40 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
ОЛАФ: Очакваме резултати в борбата с измамите в България*

„С българските власти ще обсъдим мерките, които следва да бъдат взети с цел увеличаването на ефективността на борбата с измамите и корупцията, накърняващи финансовите интереси на ЕС в България. Посланието ни към българските власти е ясно: направени бяха някои промени. Това, което очакваме сега са резултати.“

С тези думи подготви посещението си в София генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер. Той е у нас днес и утре заедно с делегация от ОЛАФ, като в програмата му са включени срещи с високопоставени представители на българското правителство и на съдебната власт.

На 23 юли 2008 г. Европейската комисия прие доклади относно управлението на средства от ЕС в България, както и относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Според тези доклади България среща сериозни трудности при изпълнението на няколко програми финансирани от ЕС и тепърва трябва да демонстрира наличието на структури за стабилно финансово управление, които функционират ефективно.

Административният капацитет все още е слаб и има сериозни твърдения за нередности, както и подозрения за измами и конфликти на интереси при възлагането на договори, казват от службата.

Разследвания на ОЛАФ във връзка с управлението на средствата от ЕС от страна на българските власти доведоха до временно спиране на средства по предприсъединителните фондове и замразяване на плащания по различни други финансови инструменти.

В докладите също така се заключва, че въпреки усилията за създаване на необходимите институции и за установяване на нужните процедури и процеси, твърде малко са резултатите, които свидетелстват, че системата действително работи правилно.

Набелязани бяха съвсем конкретни стъпки за още по-ефективно взаимодействие между българското правителство, съдебната власт и ОЛАФ, в защита на финансовите интереси на ЕС, е посочил премиерът Сергей Станишев след срещата си днес с генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, съобщи правителствената информационна служба по-късно днес.

По думите на Станишев, мерките ще бъдат прецизирани по време на предстоящите в рамките на визитата работни срещи. Генералният директор на ОЛАФ е изразил очакване за по-добра комуникация и съвместна дейност, не само в рамките на самите институции, но и във външен план, включително и по отношение на обучението и обмяната на опит. 

От страна на ОЛАФ е подчертан интереса за по-тясно сътрудничество и взаимодействие с Държавната агенция „Национална сигурност”. Франц-Херман Брюнер е дал положителна оценка на действията на българското правителство в борбата с корупцията и е изразил очакване за още по-динамично подобряване работата на българската съдебна система, както и за по-видими конкретни резултати в борбата с корупцията до края на годината.
 

*Актуализирано към 18,05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още