IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спират предаванията на английски на ВВС в София

Съветът за електронни медии разгледа на редовно свое заседание искането за предсрочно прекратяване на договора за излъчване на емисиите на BBC

09:50 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спират предаванията на английски на ВВС в София

Българските власти взеха решение да прекратят предаванията на Световната служба на BBC на английски език, които могат да се приемат в София, съобщи сайтът kafene.net, който се подготвя от журналисти от бившата Българска редакция на BBC World Service.

Съветът за електронни медии (СЕМ) разгледа на редовно свое заседание искането за предсрочно прекратяване на договора за излъчване на емисиите на BBC.

В съобщението на СЕМ се казва, че съветът следва да постанови исканото прекратяване, тъй като „подаденото заявление изхожда от управомощено лице и че в закона е предвидена възможност лицензия да бъде предсрочно прекратена по искане на лицензианта“.

Българските власти чрез СЕМ от 3 години правят опити да отнемат честотата на ВВС в София, тъй като тя според запознати лица представлява интерес за медийни магнати в България, се казва в новината на сайта.

Британската корпорация водеше продължителна съдебна битка със СЕМ, но в крайна сметка реши да се откаже от намерението си да продължи предаванията в София, за да спести средства.

Претенциите към честотата на ВВС в София започнаха веднага след закриването на Българската редакция на Световните служби през октомври 2005.

Българските власти обосноваха искането си за отнемане на лиценза на ВСС с това, че в него е предвидено да се излъчват определен брой предавания на български език, което стана невъзможно след закриването на Българската редакция.

Това е единственият случай в историята на BBC World Service, когато корпорацията се отказва доброволно или под натиска на местните власти от своя честота в европейска столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още