IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл Нефтохим ще зарежда с гориво бензиностанциите на Лукойл в Турция

Антимонополното ведомство на Турция днес е одобрило сделката по покупката на 100% от дистрибутора на горива Akpet

16:22 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл Нефтохим ще зарежда с гориво бензиностанциите на Лукойл в Турция

Горивата за наскоро придобитата от руската петролна компания Лукойл верига бензиностанции в Турция на фирмата Akpet ще бъдат доставяни от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД и от италианската рафинерия ISAB (също собственост на Лукойл), съобщават руски медии. 

Антимонополното ведомство на Турция днес е одобрило сделката по покупката на 100% от дистрибутора на горива Akpet от дъщерната фирма на Лукойл - LUKOIL Eurasia Petrol. В края на юли двете компании постигнаха съгласие по сделката, чиято стойност по неофициална информация е над 500 млн. долара.

Тогава президентът на Лукойл Вагит Алекперов заяви, че намеренията на компанията са до 10 години да разшири дела си на турския пазар на дребно на горива поне до 10%, спрямо сегашните (след придобиването на Akpet) 5%.

Аkpet оперира 693 турски бензиностанции (5% от турския пазар на дребно на петролни продукти). В състава на активите на компанията влизат 8 петролни терминала, 5 хранилища за втечнен газ, 3 съоръжения за зареждане с авиационно гориво и завод за моторни масла.

С окончателното приключване на сделката за придобиване на Akpet, Лукойл разширява задграничната си мрежа от бензиностанции с 18%, до около 4300 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още