IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Възможно е и да не ви глобим, ако субсидирате млекопроизводителите

Ако решението на ЕК е, че става дума за неправомерна държавна помощ, тогава българските власти ще бъдат приканени да поискат обратно изплатените пари от млекопроизводителите

15:35 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Възможно е и да не ви глобим, ако субсидирате млекопроизводителите

Ако субсидиите за млекопроизводителите в България в размер на общо 60 млн. лв. бъдат изплатени преди Европейската комисия да реши, че отпускането им е в съответствие с правилата за държавните помощи, срещу България няма да бъдат наложени мерки за избързването. Това е съобщил днес източник от ЕК, цитиран от БТА.

По думите му, ако решението на комисията е, че става дума за неправомерна държавна помощ, тогава българските власти ще бъдат приканени да поискат обратно изплатените пари от млекопроизводителите. Ако това не стане, Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България, „но не вярвам да се стига до такива неща”, е казал източникът.

ЕК ще реши дали изплащането на субсидии за млекопроизводителите в България е „възможна държавна помощ или не“ до няколко седмици, е казал още източникът от комисията.

Той е посочил, че ЕК е уведомена за възможно изплащане на държавни помощи на български млекопроизводители на 9 април. Поискана е допълнителна информация, която е получена. Сега в Европейската комисия се анализира дали българското искане за изплащане на субсидии е в съответствие с правилата на Европейския съюз по отношение на държавните помощи.

Преди седмица министърът на земеделието Валери Цветанов обеща на протестиращите млекопроизводители, настояващи за незабавно изплащане на субсидията от 20 ст./л за качествено краве мляко (общо 60 млн. лв. за годината), че средствата ще бъдат изплатени, но след вземане на положително решение по въпроса от ЕК. През миналата седмица бяха изплатени само 1,7 млн. лв. помощи на стопаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още