IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН: Мандатите на пет члена на Съвета на директорите на БФБ са изтекли

Мандатите на Б. Илкова и В. Папазов са изтекли на 4 януари 2007, а тези на Т. Брешков, П. Димитров и Л. Елкова - на 1 април 2008

16:26 | 15.08.08 г.
КФН: Мандатите на пет члена на Съвета на директорите на БФБ са изтекли

След извършена проверка от страна на Комисията за финансов надзор (КФН) относно мандатите на членовете на Съвета на директорите (СД) на Българска Фондова Борса - София АД, е установено, че мандатите на 5 от членовете на БФБ-София са изтекли към днешна дата, съобщиха от надзора.

Бистра Николова Илкова и Виктор Тенчев Папазов са избрани за членове на СД на БФБ на Общо събрание на акционерите (ОСА), проведено на 21 декември 2001 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър с Решение № 16 на Софийски градски съд от 04 януари 2002 г. Съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 1 от Търговския закон (ТЗ), мандатите на Бистра Николова Илкова и Виктор Тенчев Папазов са изтекли на 04 януари 2007 г.

Тодор Людмилов Брешков и Людмила Кръстева Елкова са избрани за членове на СД на БФБ на ОСА, проведено на 5 март 2003 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър с Решение № 18 на Софийски градски съд от 1 април 2003 г. Съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 1 от ТЗ, мандатите на Тодор Людмилов Брешков, Пламен Димитров Георгиев и Людмила Кръстева Елкова са изтекли на 1 април 2008 г.

Владимир Иванов Владимиров е избран за член на СД на БФБ на ОСА, проведено на 4 септември 2003 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър с Решение № 19 на Софийски градски съд от 30 септември 2003 г. Съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 1 от ТЗ, мандатът на Владимир Иванов Владимиров изтича на 30 септември 2008 г.

Андрей Иванов Пръмов е избран за член на СД на БФБ на ОСА, проведено на 20 юни 2006 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър с Решение № 22 на Софийски градски съд от 5 септември 2006 г. Съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 1 от ТЗ, мандатът на Андрей Иванов Пръмов изтича на 5 септември 2011 г.

Иван Ангелов Такев е избран за член на СД на БФБ на редовно годишно ОСА, проведено на 30 юни 2008 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър на 12 август 2008 г. Съгласно разпоредбата на чл. 223, ал. 1 от ТЗ, мандатът на Иван Ангелов Такев изтича на 12 август 2013 г.

Така, проверката на КФН опровергава публикации в медиите, че Съветът на директорите на Българската фондова борса е вписан миналата година за нов петгодишен мандат на основата на невярно подадени данни.

На предстоящото извънредно ОСА на БФБ, което ще се проведе на 23 септември 2008 г., ще бъдат предложени за преизбиране като членове на СД Бистра Николова Илкова, Виктор Тенчев Папазов, Тодор Людмилов Брешков и Людмила Кръстева Елкова. Видно от посочената покана Андрей Иванов Пръмов няма да бъде преизбиран. Мандатът на същия изтича на 05 септември 2011 г.

В т. 1 от дневния ред на извънредното ОСА на БФБ е предвидено приемане на решение за промени в състава на СД на БФБ и по-конкретно за освобождаване на Владимир Иванов Владимиров като член на СД на БФБ по негова молба и избиране на Асен Василев Ягодин като нов член на СД на БФБ, под условие, че новият член бъде одобрен от Заместник-председателя на КФН в съответствие с изискванията на законовите разпоредби.

С влизане в сила на ЗПФИ на 01 ноември 2007 г. е въведена нова процедура за одобрение от Заместник-председателя на КФН на членовете на управителния орган на пазарния оператор по реда на чл. 85, ал. 1 от ЗПФИ, както и допълнителни критерии, на които трябва да отговарят същите съгласно с чл. 77, ал. 1 от ЗПФИ.

Във връзка с извършените промени в нормативната уредба, на одобрение от Заместник-председателя на КФН по реда на чл. 85, ал. 1 от ЗПФИ подлежи не само новия член на СД на БФБ Асен Василев Ягодин след неговото избиране от СД на БФБ, но и членовете на СД на БФБ, които ще бъдат преизбрани - Бистра Николова Илкова, Виктор Тенчев Папазов, Тодор Людмилов Брешков и Людмила Кръстева Елкова, които към момента на избирането им трябва да отговорят на изискванията, определени в чл. 77, ал. 1 от ЗПФИ, уточняват още от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още