IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем компании отговарят на критериите за маржин покупки и къси продажби

Това са емисиите на Софарма, ТБ ЦКБ, Еврохолд България, ИХ България, ТБ ПИБ, Монбат, Химимпорт и Зърнени храни България

15:17 | 13.08.08 г.
Осем компании отговарят на критериите за маржин покупки и къси продажби

БФБ-София публикува днес списък с ценните книжа, отговарящи на изискванията на чл. 8, ал.1 от Наредба №16 на Комисията за финансов надзор, а именно за маржин покупки и къси продажби.

Това са емисиите на Софарма АД, ТБ Централна кооперативна банка АД, Еврохолд България АД, Индустриален Холдинг България АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка АД, Монбат АД, Химимпорт АД и Зърнени храни България АД.

От утре, 14 август, влизат в сила измененията в Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти. Новите критерии за инструментите, с които ще могат да се сключват къси продажби, са четири - с тях да са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии; минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, да е не по-малко от 5000 броя; среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар да е не по-малко от 30 и произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 млн. лв.

От 14 август в прозореца за въвеждане на поръчки в COBOS ще бъде добавено ново поле, което ако бъде маркирано ще указва, че поръчката за продажба е поръчка за осъществяване на къса продажба, а в случаите на поръчка за покупка – на маржин покупка.

Анкета на Investor.bg показа, че 48% от пазарните участници биха се възползвали от въвеждането на къси продажби на БФБ.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Еврохолд България АД(EUBG)

Монбат АД(MONB)

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още