IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит с трети страни нараства с 46% към края на юни

България реализира положително търговско салдо с 16 страни извън ЕС, а с 15 - търговски дефицит

12:09 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит с трети страни нараства с 46% към края на юни

Отрицателното търговско салдо на България със страните извън Европейския съюз достига 4,88 млрд. лв. за шестмесечието (по цени FOB/CIF)*, което представлява повишение от 46,5% на годишна база. Това показват предварителните данни на Националния статистически инстут.

Общият търговски дефицит (FOB/CIF) към края на юни, според данните на НСИ**, възлиза на 9,6 млрд. лв. По цени FOB/FOB салдото е отрицателно от 8,39 млрд. лв., което съвпада и с публикуваните вчера данни на Българска народна банка.

От общо 31 страни извън ЕС, включени в статистиката, България реализира положително търговско салдо с 16, докато с останалите 15 имаме търговски дефицит.

Най-голямо е положителното салдо със Сърбия – 412,8 млн. лв. На втора и трета позиция са Турция и Сингапур съответно с 240,6 млн. лв. и 193,9 млн. лв., следвани от Обединени арабски емирства и Саудитска арабия респективно с излишък от 178 млн. лв. и 123,1 млн. лв.

Традиционно най-голям остава дефицитът с Русия и Украйна – 2,94 млрд. лв. и 2,05 млрд. лв. за полугодието. С Китай отрицателното салдо е в размер на 557,2 млн. лв.

В класацията по стокообмен на първо място е Русия с 3,86 млрд. лв., следвана от Турция (2,99 млрд. лв.) и Украйна (2,35 млрд. лв.). Четвърта, пета и шеста позиция са съответно за Сърбия (773 млн. лв.), Китай (726,4 млн. лв.) и Македония (618,3 млн. лв.).

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

**Предварителните данни на НСИ са изчислени на база данните за търговията с трети страни, както и движението на стоки в ЕС, осъществявано под митнически контрол, което се отчита чрез митнически декларации. Изчисленията са направени преди официалните данни от системата Интрастат, която отчита износа и вноса със страните от ЕС. Данните за общия внос и износ ще бъдат актуализирани след получаване на данните по Интрастат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още