IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 август

08:05 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 август

Брюксел не обещава да възстанови парите по САПАРД
в. Сега

ЕС не дава никакви гаранции, че ще възстанови парите, които българското правителство реши да отпусне на земеделците, след като бе спряно плащането от Брюксел по САПАРД, съобщи "Юропиън войс". През март Европейската комисия замрази част от средствата за България по програма САПАРД. През юни бяха блокирани още плащания. Общо 121 млн. евро са замразени по програмата досега. В началото на август генералният директор на дирекция "Земеделие" в ЕС Жан Люк Демарти уведоми с писмо българските власти, че могат да подновят плащанията към фермерите. САПАРД обаче функционира на принципа правителствата да плащат от националните бюджети на земеделците, а средствата след това се реимбурсират от Еврокомисията.

Пред изданието представител на ЕК уточнява, че писмото на Демарти не означава, че плащанията за фермерите от българския бюджет задължително ще бъдат възстановени от Брюксел. "Българското правителство носи отговорността да избере проекти, които покриват изискванията, а ние след това ще проверим. Не даваме гаранции", казва източникът пред изданието.

Житото е наред, няма да внасяме за хляб
в. Сега

Заплахата, че ни чака поскъпване на хляба заради лошото качество на житната реколта, се оказа силно преувеличена. България има излишък от над 2 млн. тона пшеница, съобщи шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов пред "Сега", който само преди дни твърдеше, че въпреки рекордните добиви можело да се наложи внос, тъй като 80% от зърното не ставало за хляб.

Около 35% от рекордните 4.4 млн. тона жито напълно удовлетворяват мелничарската индустрия и няма да се наложи внос на зърно за подобряване на брашната, съобщиха вчера от Националната служба по зърното и фуражите. 18% от реколтата дори била с отлично качество. Останалите около 65% от зърното традиционно е с по-ниски качество, но става за хляб с подобрители, коментираха експерти пред "Сега". За осигуряването на насъщния годишно са необходими 1.2 млн. тона, а доброто жито сега е с 300 хил. тона повече, става ясно от анализ на службата.

Министър Чакъров е разпоредил проверка в района на Синеморец
в. Дневник

Министър Джевдет Чакъров разпореди на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Басейновата дирекция във Варна да извършат спешна проверка във връзка с постъпили сигнали за замърсяване на крайбрежните води на Черно море в района на Синеморец, съобщи БТА. По информация от ДНСК община Царево е изградила байпасна връзка и зауства отпадъчни води без пречистване в пречиствателната станция.
Министърът изисква докладът и протоколите от извършената проверка да бъдат представени в МОСВ.

Благоевград дава на концесия банята и ГУМ
в. Стандарт

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев внася в общинския съвет предложения за отдаване на концесии на хигиенната баня и на ГУМ за срок от 25 години. Ще се разреши разширяване на сградата на къпалнята. Ще се вдигнат още 2 етажа, за да се обособи хотелска част, трябва да се направи и СПА-център, както и да се осигурят женско и мъжко отделение, обясни днес кметът.

Процедурата за концесията ще е открита, инвестицията ще е за 4,5 милиона лева. От тази сума 4 милиона лева е необходимо да се инвестират в първите 18 месеца след сключване на концесионния договор. Заложеното минимално концесионно възнаграждение за всяка от първите пет години е 144 000 лева. Това е 6 пъти повече от досегашните годишни приходи на общината от обекта. Кандидатите трябва да представят идеен проект с макет, да нямат задължения към кметството и да внесат 150 000 лева депозит за участие в търга.

За Градския универсален магазин инвестицията също е 4,5 милиона лева. Годишното концесионно възнаграждение ще е 240 000 лева, което е 2,5 пъти повече от настоящия годишен приход от този обект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още