IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 август

07:39 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 август

Взрив в "Арсенал" паникьоса Казанлък
в. Сега

Взрив в склад на военния завод "Арсенал" паникьоса вчера гражданите на Казанлък и на съседните села Бузовград и Розово. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Сигналът за експлозията е подаден в 14.00 часа. Лумнал е страхотен пожар, който няколко часа по-късно беше овладян. Няма жертви. Към момента на експлозията цехът не е работел и в района не е имало работници, на което се дължи и липсата на пострадали. Причините за възникване на ескплозията се изясняват, но една от версиите е, че огънят е пламнал от мълния. След взрива районът на склада е бил отцепен и движението от селата към Казанлък временно е спряно.

ДАНС и прокуратурата проверяват "Булгаргаз"
в. Дневник

Повече от месец Върховната административна прокуратура и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверяват как се събират транзитните такси по договора с "Газпром", научи "Дневник". Целта на проверката е да установи дали дружеството търговец "Булгаргаз" законно получава таксите от преноса до Турция и Гърция, които плаща руската компания, вместо транзитното дружество "Булгартрансгаз" и не се ли създават условия за злоупотреби. И двете компании са дъщерни на "Булгаргаз холдинг".

Проверката е започнала след сигнал до прокуратурата от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. Той иска да се провери дали не се нарушава енергийният закон и газовата директива с начина на събиране на таксите. От прокуратурата потвърдиха, че по такъв сигнал се работи. Той е разпределен във Върховната административна прокуратура. Проверката все още продължава, няма образувано досъдебно производство, уточниха оттам.

Новият пътен шеф е работил заедно с фирми на Божков
в. Дневник

Премиерът Сергей Станишев назначи за изпълнителен директор на пътната агенция Димитър Иванов. От биографията на новия пътен шеф се вижда, че последно той е бил изпълнителен директор на "Инжстрой София" - компания, печелила поръчки за ремонти на улици в столицата с различни фирми от контролирания от Васил Божков "Холдинг Пътища".

Засякоха радиация в камион със скрап
в. Стандарт

Автоматичната система за входящ радиационен контрол на фирмата "Стомана Индъстри" в Перник е засякла радиоактивен източник в пристигнал за разтоварване вагон със скрап, съобщи БТА. За това потвърди изпълнителният директор на фирмата инж. Владимир Николов. По думите му на специална площадка в завода вагонът е бил обезопасен, открит е източникът - тръба, в която е установено наличието на кобалт. Радиационният фон минимално е превишавал допустимите стойности и не е представлявал опасност за
гражданите на Перник, отбеляза Николов.

Той информира, че на обезопасяването са присъствали представители на Агенцията за ядрено регулиране, на Министерството на извънредните ситуации и на областната управа в Перник. Според инж. Николов във вагоните със скрап често се откриват предмети с радиоактивно лъчение, но то е минимално и няма опасност за населението. След обезопасяването на източника, той се транспортира за съхранение в СП "ПХРАО- Нови хан".

Строителният надзор обяви сараите на Доган за законни
в. Сега

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) определи, че Догановите сараи в елитния столичен квартал Бояна са напълно законни. Двете КПП-та, барбекюто, оранжерията и плътната ограда на "Стар Беловодски път" са спасени от евентуално разрушаване. Вероятно същата ще е съдбата и на централната сграда, която наскоро бе превърната в луксозен хотел.

Преди месец депутати от ДСБ поискаха разследване на имотите на Доган в Бояна. Кметът Бойко Борисов също подаде сигнал до ДНСК за проверка. Причината беше, че вече законните имоти нямаха необходимите строителни книжа и разрешителни. Въз основа на появили се след това екзекутивни чертежи от 2003 г. от ДНСК заключават, че имотите не са незаконни. Този тип документация се изготвя, след като строежите са завършени и по принцип отразяват само незначителни промени в първоначалния проект. "При проверката на общината не са намерени такива документи", коментира Влади Калинов от Дирекция "Контрол по строителството" от Столична община.

Жената на Самоковеца остана без имоти и пари
в. Новинар

Ангелина, вдовицата на убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, и синът им Константин окончателно загубиха в полза на държавата недвижимите си имоти и парите. Това се случи, след като Върховният касационен съд отказа да допусне за разглеждане жалбата на Димитрови срещу решението на Софийския апелативен съд (САС). В края на март тази година САС конфискува мезонета на Димитрови с площ от 227 кв. м, офис от 73 кв. м, гараж, мазе и земя в местността Зоопарка в София. Ангелина бе осъдена да плати близо 83 500 лв. заради вила в Боровец. Тя трябваше да бъде също конфискувана в полза на държавата, но се оказа че имотът е продаден на една от най-богатите бизнесдами у нас Петя Славова. Сметките на Димитрови ще олекнат и с близо 35 000 лв. заради джип "Тойота", който също е продаден преди завеждането на иска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още