IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономически ръст от 6,2-6,5% за годината прогнозира МИЕ

Средногодишната инфлация вероятно ще бъде едноцифрена, заяви Петър Димитров

16:38 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически ръст от 6,2-6,5% за годината прогнозира МИЕ

Според разчетите на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година ще бъде 6,2-6,5%, каза на пресконференция днес министърът на икономиката Петър Димитров. Между основните аргументи за оптимизма за завишаване на първоначалните прогнози от 6,2% е много добрата реколта от зърнени култури, както и ръстът от 6,3% по предварителни разчети за второто тримесечие на годината.

Прогнозата за ръста на БВП за 2009 г. е от 6,5%, а според отчетите средногодишният икономически ръст за 2005-2007 г. е малко над 6%.

За периода януари-май се наблюдава обръщане на тенденцията за по-голям темп на нарастване на вноса над износа, т.е. тя става обратната – износът расте с 26,1%, а вносът – с 25,4%. От МИЕ смятат, че тази тенденция ще се запази, което ще доведе до подобряване на дефицита по текущата сметка, така че към края на следващата година той да е 19%.

За полугодието по предварителни данни размерът на преките чуждестранни инвестиции е по-малък с около 500 млн. евро на годишна база, но според МИЕ след излизане на окончателните резултати сумите за аналогичните периоди за тази и миналата година ще бъдат почти еднакви.

Средногодишната инфлация вероятно ще бъде едноцифрена, каза още Димитров. Той посочи, че за юни инфлацията е -0,2%, за юли вероятно ще е поне 1% (спрямо предходния месец), а е възможно за август също да е отрицателна спрямо предния месец.

Въпреки че спрямо доходите на населението цените на енергоносителите у нас са високи, към края на юли електричеството, бензин А95Н и дизеловото гориво у нас са най-ниските в ЕС по абсолютна стойност, а природният газ е най-евтин в Литва, Латвия и Естония и след тях сме ние, сочат данните.

„Засега концепцията на правителството е да се поддържат ниски цени на енергоносителите”, заяви още Петър Димитров.

Ръстът на реалната работна заплати (като се отчете инфлацията) за първото тримесечие на годината е 10%, а валутните резерви са 26,7 млрд. лева, което ръст от 38% на годишна база, сочат още данните на МИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още