IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП за второто тримесечие нараства с 6,3% на годишна база

Данните са от експресни оценки на НСИ, които тази година се изготвят за първи път

12:52 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
БВП за второто тримесечие нараства с 6,3% на годишна база

Ръст на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие от 6,3 на сто на годишна база, показват експериментални експресни данни на Националния статистически институт.

От институцията поясняват, че експресните оценки на БВП, които тази година се изготвят за първи път, са отговор на нaраставащото търсене на икономическа информация в максимално съкратени срокове след края на отчения тримесечен период.

НСИ е разработил експериментални експресни оценки за равнището и динамиката на БВП за първото и второто тримесечие на 2008 година. Оценките за първото тримесечие са подготвени в срок до 55 дни след отчетния период, а тези за второто тримесечие - 40 дни след края на отчетиня период.

Оценката за реалното нарастване на добавената стойност на индустриалния сектор за второто тримесечие в сравнение със съответния период на предходната година е 8,4 на сто, а реалното увеличение на добавената стойност на дейностите в сектора на услугите – 5,7 на сто, показват още експресните данни. В аграрния сектор нарастването е с 2% на годишна база.

От страна на крайно използване на БВП, разходите на домакинствата за индивидуално потребление нарастват реално със 7,1 но сто, докато разходите на правителството за индивидуално и колективно потребление запазват равнището си от второ тримесечие на 2007 година. Инвестициите в основен капитал нарастват с 21 на сто, а изменението на запасите от краткотрайни активи (продукция, незавършено производство, стоки и материали) запазва намаляващата тенденция, отчетена през предходното първо тримесечие.

Оценката за индекса на физически обем на вноса на стоки и услуги показва реално увеличение с близо 16 на сто, докато индексът на износа на стоки и услуги показва увеличение с 13,5 на сто, става ясно още от данните на НСИ.

Експресните оценки за второ тримесечие на 2008 са разработени в съкратени срокове и съответно в условия на значително по-ограничен ресурс от базисна информация. Предвид експерименталния им характер, те не следва да се приемат като официална първоначална информация за равнището и темпа на изменение на БВП, уточняват от статистическия институт.

Сравняването на експресните оценки и официалните тримесечни данни за първото тримесечие на 2008 година показва с близо 300 млн. лева, или с 2,2 на сто, по-ниска оценка на номиналния обем на БВП в сравнение с официално публикувания резултат. Първоначално оцененият индекс на физически обем на показателя (55 дни след отчетния период) показва увеличение от 6,8 на сто спрямо съответното тримесечие на 2007 година при 7 на сто увеличение в регулярната разработка, изготвена 75 дни след края на периода.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още