IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вътрешната търговия с ръст от 6% за юни на годишна база

Традиционно най-висок ръст има в търговията с автомобили и горива, отчита се спад при храните и стоките за домакинството

11:09 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Вътрешната търговия с ръст от 6% за юни на годишна база

Приходите от продажби във вътрешната търговия през юни 2008 г. по предварителни данни нарастват с 6% спрямо съответния месец на предходната година, показват данни на националната статистика.

Най-висок ръст се наблюдава в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, като общото увеличение от 10,2% се дължи на положителните темпове в двете основни съставни дейности: търговия с автомобили и мотоциклети – 12,5%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 6,5%.

Увеличението в търговията на едро достига 5,4% вследствие на отчетения ръст в търговията с неселскостопански междинни продукти – 10,7%, и търговията с машини и оборудване – 9,7%. Общият индекс се редуцира от отрицателните темпове в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия и в търговията със стоки за домакинството - съответно -1,9 и -2,9%.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 5,1%, резултат от комплексното взаимодействие между противоположните темпове на структуроопределящите съставни дейности. Увеличение се наблюдава в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 7%, в търговията с текстил, облекло и обувки ­(5,8%), и в търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ (3,1%). Същевременно обаче в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия и в ремонта на домакински и битови уреди е регистрирано намаление - съответно -0,6 и -5,4%.

През юни приходите от продажби нарастват с 5,5% в сравнение с предходния месец. Съществен принос за формиране на общия индекс оказва увеличението в търговията на едро – 6,3%, която създава около 70% от приходите за търговския сектор. В търговията с автомобили и горива и търговията на дребно са отчетени близки положителни темпове - съответно 3,7 и 3,5%.

За първото полугодие на 2008 г. приходите от продажби реално нарастват с 6,3% в сравнение със същия период на предходната година. По-високи темпове на растеж се наблюдават в търговията с автомобили и горива – 12,9%, и в търговията на дребно – 8,6%. Влияние върху общия индекс в посока намаление оказва по-ниският ръст в търговията на едро – 4,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още