IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава акцията за премахване на незаконни реклами и билборди в София

Още 15 билборда, поставени без необходимите разрешителни ще бъдат премахнати след 11 август

09:12 | 08.08.08 г.
Продължава акцията за премахване на незаконни реклами и билборди в София

Още 15 билборда, поставени без необходимите разрешителни ще бъдат премахнати след 11 август, предстои изчистването на бул. "Витоша" от незаконни реклами, съобщи Иво Пенев от Столичния инспекторат, цитиран от БТА.

За по-малко от месец до 16 юли след констативни протоколи са били изрязани 10 незаконни билборда, премахнати са четири светещи рекламни кутии по бул. "Витоша" и арка на вносител на автомобили, изградена незаконно над бул. "Цариградско шосе".

С незаконната реклама в София се занимават инспекторите от Столичния инспекторат, заедно с представители на сектор "Реклама" в Столичната община, дирекция "Контрол по строителството" и дирекция "Архитектура и градоустройство", обясни Пенев.

След пълен обход и проверка на поставените фасадни реклами по бул. "Витоша" в началото на годината представители на институциите към общината са констатирали, че нито една от рекламите не е законно поставена. Предстои премахването им, заяви Пенев.

Ще бъдат премахвани и рекламите, които фирми поставят в близост до кръстовища и по стълбовете на градския транспорт или уличното осветление без никакво законно основание.

Очакванията ни са от 1 септември, когато наредбата за рекламна дейност, обжалвана в момента в съда, влезе в сила, да се подобри работата по премахването на незаконните реклами, каза Пенев. Наредбата за рекламата беше обжалвана в съда от рекламни асоциации.

Незаконната реклама не е съсредоточена само в централната градска част, а и в периферията на града. От обиколките на инспекторите и от проверките е констатирано, че спокойно може да се говори, че няма законно поставени реклами по покривите и по калканите на сградите, заяви Панев.

Столичният инспекторат разполага с 90 000 лева за премахването на незаконно поставените съоръжения.

На въпрос на БТА има ли законно поставени светещи реклами в района на пл."Народно събрание" Пенев отговори, че при проверка там само две от фирмите са представили освен договори със собствениците на сградите и разрешително за монтаж.

Инспекторите са съставили констативен протокол и за сградата на НДК, който е обжалван от ръководството на комплекса. Според проверката им и направените констатации, по сградата няма нито една законно поставена реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още