IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 август

08:00 | 08.08.08 г.
Преглед на печата за 8 август

Здравната каса търгува с личните ни данни
в. Новинар

Информация за личните данни и здравния статус на българи са „продавани” на частни компании и лица от експерт, работещ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана ясно вчера, след като президентът на КТ ”Подкрепа” д-р Константин Тренчев съобщи, че Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) извършва проверка за изтичане на информация от касата към „други субекти”. От ДАНС и НЗОК потвърдиха, че такава проверка има и че днес или най-късно другата седмица резултатите от доклада ще бъдат внесени в прокуратурата. Данните са изнесени от компютърен специалист, работещ в касата, който си е признал, обясни говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Самата проверка е поискана от здравната каса.
Оттам обаче отказаха коментар, докато не получат доклада на ДАНС по случая.

Седем градинки в София ще бъдат обновени през август
в. Дневник

Седем градини в София се ремонтират през този месец, като финансирането от Столичната община е за 1 600 000 лева, каза столичният кмет Бойко Борисов при откриването на градината при църквата "Свети Седмочисленици". Ремонтират се още и градините "100 години София", "Свети Никола", "Буката", "Майчин дом", ГУСВ и част от Борисовата градина.

До края на годината с още 2 800 000 лева ще бъдат ремонтирани паркът "Света Троица", "Свети Петър", "Оборище" и градината на булевард "Черни връх".

Искат 10 на сто ДДС върху храните
в. Стандарт

Ще се борим за диференцирана ставка върху храните в размер на 10%, заявиха днес от Българската асоциация на хранителната и питейна индустрия. Така е в повечето европейски страни, отбеляза председателят на Асоциацията Димитър Зоров. Представители на браншовите организации на храните са обсъдили с вицепремиера Меглена Плугчиева да бъде съставена група от представители на Министерство на финансите, Националната агенция по приходите и хранителни експерти.

Заедно те ще дискутират варианта да се намали ставка ДДС върху храните от 20 на 10%. Това понижение едва ли ще доведе до падане на цените на хранителните продукти, но ще ограничи повишаването им, коментира още Зоров. По думите му 40-45% от хранителната промишленост в страната е част от сивата икономика.

Би Ти Ви почти се разбра с кабелните оператори
в. Сега

Кабелните оператори може и да не спрат да предават Би Ти Ви, както заплашваха преди няколко дни, стана ясно след среща на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) с представители на медията. Телевизията на Мърдок поиска фирмите да й плащат по 2 лв. такса за излъчване на абонат от 1 септември. Досега такава такса не съществуваше.
"Стигнахме до извода, че оттук нататък можем да пристъпим към индивидуални преговори с всеки отделен оператор. Нито един от присъстващите оператори не заяви, че смята да изключва Би Ти Ви от мрежата си", коментираха от телевизията.

"Кауфланд" разширява складовата си база
в. Дневник

За да обезпечи зареждането и на новите обекти, "Кауфланд" разширява централния си склад в с. Стряма, община Раковски. Инвестицията в него ще е над 50 млн. евро, като новата част от склада ще е готова до половин година. От склада в Стряма се зареждат всичките обекти от веригата в страната. Това стана ясно при откриването на хипермаркета от веригата в Пазарджик.

Проектът "СПА Ракитово" няма да се изпълни
в. Дневник

Проектът "СПА Ракитово" няма да се състои. Общината излиза от едноименното дружество, решиха общинските съветници на последното си заседание. "СПА Ракитово" е регистрирано преди година. В съвместното дружество освен община Ракитово участва "Балкан инвест" АД, като негов представител е бившият капитан на националния отбор по футбол Николай Илиев. То беше създадено с цел да се изгради спортно-възстановителен комплекс на мястото на ученически лагер върху площ 11 дка. В дружеството общината участва и с още един терен - стадиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още