IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството готово да отпусне 60 млн. лв. за фермерите

Получи се обаче разминаване в становищата на министрите относно това кога ще бъдат отпуснати средствата

18:59 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството готово да отпусне 60 млн. лв. за фермерите

Правителството е готово да отпусне 60 млн. лв. за подпомагане на животновъдството и е поискало нотификация (одобрение) от Европейската комисия за тази мярка преди около 2 месеца, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

По-късно информацията бе потвърдена от официални източници.

Получи се обаче разминаване в становищата на министрите относно това, кога ще бъдат отпуснати средствата, съобщава Dnes.bg. От думите на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов се е разбрало, че изплащането на средствата – представляващи общата сума на целогодишна субсидия от 20 ст. на литър за качествено краве мляко - ще започне незабавно, докато министрите на вътрешните работи и на правосъдието са посочили, че това ще стане след одобрението на ЕК.

В случай че въпросните 60 млн. лв. се изплатят от бюджета без разрешението на ЕК, тя ще го тълкува като неправомерна държавна помощ и ще наложи санкция на страната ни, която вероятно ще бъде до размера на изплатените на фермерите средства.

Междувременно от изявленията на различните фермерски сдружения в страната не става ясно дали възнамеряват да спрат протестите си, целящи основно изплащането на въпросната субсидия за мляко.

В крайна сметка министрите са предложили да се изчака официалното решение на правителството по въпроса, което до момента не е обявено.

Тази сутрин пък стана ясно, че от ЕК вдигат забраната за изплащането от националния бюджет на средства по проекти по САПАРД. Възстановяването на плащанията от ЕС по програмата ще се обмисли след проверки от ЕК, вероятно през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още