IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни разреши плащания по САПАРД, но от националния бюджет*

Снощи е подписано споразумение за субсидии с протестиращите млекопроизводители

08:56 | 07.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни разреши плащания по САПАРД, но от националния бюджет*

Снощи е получено писмо от Европейската комисия (ЕК), с което се освобождават плащанията за България в размер на 400 млн. евро по програма САПАРД, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева, цитирана от Dnes.bg. 

Малко по-късно днес Плугчиева посочи пред журналисти, че трябва да продължи изпълнението на ангажиментите по плана, за да може в края на септември да има още повече конкретни резултати, за да се възстанови действието на мерките по САПАРД, т.е. да получим от ЕС изплатените от бюджета средства по програмата. Вицепремиерът повтори, че стремежът е и да получим разрешение от ЕК за удължаване срока на програмата до края на 2009 г.
 

Министърът на земеделието Валери Цветанов потвърди, че писмото е получено и блокираните проекти, за които не са установени нарушения, ще получат договорената субсидия с пари от националния бюджет.

Цветанов уточни, че в 19,35 ч. е подписано споразумение между протестиращите фермери и министерството на земеделието.

58 млн. лв. досега са отпуснати на млекопроизводителите от началото на годината. От тях малко над 9 млн. лв. се изплащат за качествено мляко, останалите са по програмата "de minimis".

„Ако се платят исканите от производителите 60 млн.лв. на млекопроизводителите, държавата ще плати глоба в същия размер плюс лихвите а Европейската комисия, защото така се нарушават договореностите между България и ЕС“, каза пред БНТ Цветанов.

*Актуализирано към 11,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 07.08.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още