IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират до 6% реален ръст на чуждите туристи у нас за лятото

Очаква се увеличението на приходите от летен туризъм на годишна база да достигне 7-8%

13:53 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират до 6% реален ръст на чуждите туристи у нас за лятото

Реалният ръст на чуждестранните туристи в България това лято спрямо предходното по предварителни данни се очертава да бъде 4-6%, съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. 

Той посочи, че след отменянето на част от чартърите през май (поради продължаващото строителство в Черноморските курорти), сега се наблюдава наваксване на посещаемостта от чужди туристи, а заявките за август са дори по-високи от предварително очакваните. Предишната прогноза на Тончев беше за още по-слаб ръст в рамките на 2-3%.

Ако септември е топъл, ръстът на почиващите у нас през лятото туристи ще достигне 6%, а ръстът на приходите от летен туризъм на годишна база – 7-8%.

Между най-посещаваните курорти от началото на лятото досега са Албена, Ривиера, Обзор и др. От чуждите туристи най-голям е броят на летуващите у нас германци, англичани, скандинавци и руснаци, а най-висок ръст (макар и малко като брой) бележи броят на поляците и чехите.

В разгара на летния сезон средната цена „all inclusive” за един човек на ден в хотел категория „три звезди” е 60 лв., а в четиризвездните хотели нощувка плюс закуска струва между 100 и 150 лв. на човек. В същото време „хубавите стаи“ (с климатик, телевизор, хладилник) за двама в малките семейни хотели край морето струват 30-40 лв. на нощувка, а по-скромните 15-30 лв.

Обезпокояващ е фактът, че по предварителни данни за полугодието, приходите от чуждестранни туристи у нас (без транзитно преминаващите) са по-ниски от разходите, направени от българските туристи в чужбина, посочи Тончев. В случая обаче трябва да се има предвид, че според нашата статистика за приходи от туризъм не се отчитат тези от съпътстващи дейности (като например разходи за бензин за автомобилите на чуждите туристи у нас и други), докато в повечето страни се включват и те. А причината все повече българи да почиват в чужбина е, че за една и съща или дори по-ниска цена получават в хотелите в съседните ни страни по-добро обслужване и по-богато меню, заключи Тончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още