IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци спира работа, ако не се изпълняват уговорките с Жеваго

Според синдикатите договорът за ишлеме с Ворскла Стийл нарочно не се спазва от ръководството на комбината

18:10 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци спира работа, ако не се изпълняват уговорките с Жеваго

Възможно е още от утре да започне поетапно спиране работата на основните заводи на Кремиковци, като се започне от доменните пещи и коксохимическия завод, съобщи за Investor.bg синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в комбината Людмил Павлов. А при спиране на работа на доменните пещи за повече от седмица, започва тяхното бързо изхабяване. Това може да стане, с случай че комбинатът не изпълнява подписания договор за работа на ишлеме с компанията на украинеца Константин Жеваго Ворскла Стийл. А това в момента не се случва заради нежеланието на ръководството на комбината, смятат синдикатите. От Кремиковци не бяха открити за коментар във връзка със заплахите за спиране на работата.  

Въпросният договор беше подписан  на 22 юли под натиск от страна на синдикатите, които блокираха част от Управителния съвет на фирмата, начело с изпълнителния директор, в техните канцеларии в Кремиковци до късно през нощта, при което ръководството в крайна сметка пое ангажимент за работа с украинската компания.

Към момента на комбината се подават минималните количества природен газ от 20 хил. куб. м на денонощие, за да се поддържат в работен режим доменните пещи и другите основни мощности и съоръжения, но фактически продукция за реализация почти не се произвежда.

По думите на Павлов по-голямата част от Управителния съвет на Кремиковци (в т.ч. индийския изп. директор) умишлено са избегнали насрочената за днес следобед среща с ръководителите на заводите, на която е трябвало да се направят уточнения относно изпълнението на подписания договора за работа на ишлеме на Кремиковци с Ворскла Стийл. Нова среща по въпроса е насрочена за утре по обяд.

Павлов поясни, че подписаният на 3 юли договор за работа на ишлеме с АрселорМитал фактически не е влязъл в сила, тъй като няколко дни по-късно, вместо да започнат изпълнението на договора, от Арселор са поискали от държавата писмо, с което да им гарантира, че те са станали привилегирован инвеститор, което не е станало.

От Ворскла Стийл пък са потвърдили пред синдикатите и ръководството на комбината, че имат готовност веднага да закупят цялото количество необходими суровини за работа на ишлеме, като същевременно стартират преговори относно изплащането на дълговете на Кремиковци към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

Павлов уточни, че договорът за ишлеме не означава, че Ворскла Стийл става купувач на комбината, който въпрос ще се реши след обявяването на Кремиковци в несъстоятелност. Решението на съда по въпроса се очаква да бъде взето до 12 август, но според синдикатите и МИЕ в интерес на комбината е това да стане още тази седмица.

От синдикатите заявиха още, че в случай че Управителният съвет на Кремиковци утре не се съгласи да изпълнява договора с фирмата на Жеваго за работа на ишлеме – което според тях в голяма степен дава гаранция за съществуването на Кремиковци – то синдикатите ще предприемат определени действия.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още