IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маржин покупките и късите продажби стават факт и в COBOS

От 14 август в клиентския терминал ще бъде добавено ново поле, чрез което ще могат да се осъществяват маржин покупки и къси продажби

12:15 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Маржин покупките и късите продажби стават факт и в COBOS

От 14 август, когато влизат в сила измененията в Наредбата за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти, в клиентския терминал на COBOS ще бъде добавена нова функционалност за извършване на маржин покупки и къси продажби, съобщи БФБ-София.

В прозореца за въвеждане на поръчки ще бъде добавено ново поле, което ако бъде маркирано ще указва, че поръчката за продажба е поръчка за осъществяване на къса продажба, а в случаите на поръчка за покупка – на маржин покупка. Посредством системата COBOS ще е допустимо подаването на поръчки за къси продажби само ако съответният инструмент отговаря на изискванията на наредбата, уточняват още от борсата.

От борсата съобщават още, че нарежданията за маржин покупки и къси продажби в търговската система ще се маркират както следва:

-За къси продажби в полето Text в прозорците Fast Order Entry и Order Entry първият символ следва да е S.
-За маржин покупки в полето Text в прозорците Fast Order Entry и Order Entry първият символ следва да е M.

Останалите символи на полето Text могат да бъдат произволни. Системата няма да възприеме като поръчка за маржин покупка или къса продажба допълнителната промяна на полето Text на вече активна поръчка, съобщават още от БФБ.

Съгласно правилника на борсата, поръчките за къси продажби могат да бъдат само с валидност за деня. В този смисъл, поръчка с различна валидност няма да бъде възприета като такава за къса продажба, независимо дали първият символ в полето Text има стойност "S", както и в случаите, когато даденият инструмент не отговаря на критериите.

В борсовия бюлетин, считано от 14 август 2008 г., се добавят две нови колони вдясно от последните две, обозначаващи съответно общия обем на маржин покупките и общия обем на късите продажби за всеки инструмент за текущата сесия.

Всички поръчки за маржин покупки и къси продажби в клиентския и брокерския терминал се обозначават като нормални поръчки за покупка и продажба, с изключение на това, че биват оцветени в зелено за маржин-покупки и в червено – за къси продажби, се казва още в съобщението на борсата.

Анкета на Investor.bg показа, че 48% от пазарните участници биха се възползвали от въвеждането на къси продажби на БФБ.

Към днешна дата условията за къси продажби и маржин покупки се изпълняват от 8 дружества - Химимпорт АД, Еврохолд България АД, Зърнени Храни България АД, Монбат АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка, ТБ Централна кооперативна банка АД, Софарма и Индустриален Холдинг България АД.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още